Начало BG Открития Тайните, които крие крепостта „Кокалянски Урвич” – пазителят на антична Сердика

Тайните, които крие крепостта „Кокалянски Урвич” – пазителят на антична Сердика

от LittleBG
0 Коментар

„Кокалянски Урвич”

Тайните, които крие крепостта „Кокалянски Урвич” – пазителят на антична Сердика – бяха разкрити от ръководителя на разкопките на крепостта „Кокалянски Урвич” Филип Петрунов.

Той представи резултатите от завършилите разкопки на крепостта и прилежащия манастир и църква „Св.Илия”. В античността укреплението е наричано още Железният кастел „Ескумане” и е било известно като пазител на антична Сердика.

Представена бе първата идейна възстановка на късно–средновековния манастир и прилежащата към него църква „Св.Илия”. До края на годината индикативният макет ще бъде изложен в Детския образователен център към НИМ, където най-малките ще могат да научат интересни неща за живота на монасите, за „История Славянобългарска” и за нейния автор Паисий Хилендарски, ще имат възможност да оцветяват тематични илюстрации.
„Кокалянски Урвич”

От 2008 до 2015 г. разкопките бяха финансирани от Дирекция „Култура“ на Столичната община и бяха ръководени от екипи на доц. д–р Бони Петрунова и на доц. дин Николай Овчаров.

Разкопките през 2017 г. са финансирани от Министерството на културата и съфинансирани от Националнен исторически музей.

При първоначалното разчистване на терена, е било установена активна иманярска дейност през последните две години, след края на проучванията през 2015 г.

„Кокалянски Урвич”

Разкрит е късно–средновековен манастир на площ от 1300 кв. м. с трапезария, магерница, с производствено и жилищно крило, разположени от юг и запад от църквата „Св. Илия“, проучвана от проф. Димитър Овчаров през 70–те години на миналия век. Документирани бяха и множество паметници от по-ранните периоди на обитаване на хълма.

Така например са регистрирани нови 4 гроба, като два от тях са с оформени гробни камери с плочести камъни. Започнато е премахването на каменен разсип с хоросанови буци, фрагменти стенопис и керемиди. Голяма част от тях са фрагменти от покрива на късната църква и върху тях се открива монограм „Ш“, оформен преди изпичането на керамиката. Открити са няколко османски, както и преотложени антични монети.

Почистени са деструкции от църквата и е започнато проучването на пласт от късната античност с камъни и кирпичи, между които се откриват множество монети с малък номинал от IV-VI век.

При проучването през 2017 година са събрани 115 предмета от бронз, желязо и керамика, които ще бъдат инвентирани в Национален исторически музей.

„Кокалянски Урвич”

armageddonsports.com
0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност