В крепостта Урвич: предмети от античността до османските султани

Урвич

НИМ
Завърши първият етап от археологическите проучвания на крепостта Урвич край София, финансирани от Столичната програма „Култура“. Ръководителите на проекта „Последната крепост на Шишмановци“ – проф. Николай Овчаров и Филип Петрунов, съобщават за нови открития.

Находките обхващат период от над 2200 години и изумяват с разнообразието си. Намерени са предмети от ранната античност /V век пр. Хр./ до времето на османските султани през ХVІІ век. Най–голям интерес предизвиква заготовката за пръстен, който е бил отлят в калъп, но по някакви причини не е бил почистен от излишния бронзов метал и така се е запазил до днес – доказателство за изработването на накити в късносредновековния манастир „Свети Илия“.

Археологическите разкопки ще продължат в края на есента, след което ще бъдат представени цялостните резултати от сезон 2015.

Продължава и инициативата на екипа за популяризирането на артефакти, свързани с историята на Урвич и „Софийската Света Гора“, от фондовете на различни музеи. Тази година в лабораторията на НАИМ-БАН ще бъде реставрирана сребърна чаша за причастия със стилизирана форма на кратунка, открита в началото на ХХ век в Кокалянския манастир и съхранявана в НЦИАМ при Светия синод.
Друг акцент от пролетната кампания на сдружението „Копам БГ“ е новата книга за деца – „Монасите от царския манастир Урвич“, която може да бъде открита и в електронен вариант в сайта на Дирекция „Култура” на Столичната община, както и във Фейсбук, на страницата на „Копам БГ“.

Директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров подари лично екземпляри от книгата на български училища и български културни центрове извън България: Цариброд, Босилеград, Пирот, Солун.

Ще бъдат изпратени книги и на българското училище в Мюнхен. Интересът към изданието е голям и се търсят възможности за отпечатване на по-голям тираж.

Успехът на книгата е резултат и от ползотворното сътрудничество между археологическия екип и Катедрата по богословие на СУ „Св. Климент Охридски“ (доц. Емил Иванов от тази катедра е един от авторите на книгата).

Софиянци и гости на столицата могат да идват в крепостта Урвич през лятото. Локацията и планът на манастира могат да бъдат видени в Google, но посещението на място е нещо съвсем различно – комбинацията между великолепна природа и срасналия се с нея великолепен манастир е усещане, по-неповторимо от всички описания.Урвич, littlebg.com

НИМ

×