Подземен град се крие под Крушовската планина

Подземен град с мистериозното име Хоталич се намира в района на община Севлиево.

Ако решите да го посетите ще попаднете на античен средновековен град и крепост. Това е едно от малкото места в България, които ни зареждат с национална гордост. Необходима е само малко повече реклама, за да може да бъде привлекателна дестинация за чуждестранни и наши посетители.
Според една легенда пък в Крушовската планина е скрито мистичното имане на Вълчан войвода.

подземен град

Мистериозен подземен град е вдълбан в Крушовската планина. Повече от един век историците и археолозите се мъчат да разгадаят неговата тайнственост. През 30-те години на миналия век селяни от района на Батошевския манастир се натъкнали на интересен каменен строителен надпис.

Според този надпис в района на днешно Севлиево се намирало голямо средновековно селище с името Хоталич. През 1979 г при залесяване на една местност на 4 км северозападно от Севлиево работниците на горското стопанство намират каменни зидове, неизвестни до тогава.

подземен град

Археолозите от Историческия музей в Севлиево започват веднага да проучват и да правят спасителни разкопки на древната находка. Още в началото на разкопките са открити две големи християнски светилища- българска еднокорабна църква от Х век и византийска базилика от V век.

Досега са открити около 100 добре съхранени каменни жилища, много работилници, некрополи, църкви и цитадела. Намерени са и над 900 различни експонати, които са свързани с местния бит, с търговията и с изкуството.

Външният град се разпростирал на 43 дка и се състоял от 4 квартала. Около града се издигала крепостна стена, която на места е запазена до днес. Височината й била 3 метра.

Не остава никакво съмнение, че това е Хотел – Хожтелец – Хоталич, така е бил назоваван тайнствения град в данъчните регистри от османско време през XV, XVI и XVII век.

За да продължат проучванията и разкопките на тайнствения подземен град Хоталич се търсят археолози, които могат да работят, като алпинисти. В момента до града се стига само пеш или с високопроходим джип, пише chudesa.

подземен град

Общината в Севлиево е осигурила 4,1 млн. лева по европейски проект за да се ремонтира пътя и да се продължи възстановяването на крепостта.

Миналата година тамплиери си направиха среща един ден преди лятното равноденствие. Церемонията се състоя край една от средновековните християнски църкви.

Тамплиерите обещаха да подпомогнат със средства най-голямата крепост открита в България и да популяризират античния археологически обект Хоталич.
Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.