Созопол – дестинация №2 в света

Созопол, littlebg.com

sozopol-foundation.com
Любляна изпревари Созопол на наградите „Туризъм за утре“ за 2015 г. Морският ни курорт взе второто място в категория „Награда за дестинация“ на Съвета за световен туризъм и пътуване.

Това съобщи за Радио „Фокус”– Бургас заместник-кметът на община Созопол Петя Чапевова. Наградите „Туризъм за утре” за 2015 г. на съвета бяха в пет категории, а награждаването бе в Мадрид.

Проектът на Фондация „Созопол” „Архитектурно – исторически комплекс с музейна сбирка Южна крепостна стена и кула – история, култура, наследство” кандидатства за Категория „Награда за дестинация”.

„Това е на практика е едно признание за огромния труд, който полагат неправителствената организация и община Созопол, и един знак, че добрата работа в партньорство води до много високи резултати”, заяви Чапевова.

Созопол е разположен на няколко малки полуострова в южната част на Бургаския залив. Курортът е наследник на гръцката колония Аполония и заедно с Несебър е един от най-старите български градове. От античността до 17 век Созопол е процъфтяващ търговски център.

Той е известен както рибарски и винен център и заема важно място в търговията със зърно от Тракия. От късната античност градът се развива като важен църковен център с множествно средновековни манастири.
Със своето културно-историческо минало, със запазената си архитектура от 18 – 19 век, своите плажове и ежегодните празници на изкуствата Аполония Созопол привлича днес множество туристи.

През 1984 г. в Созопол се провеждат първите Празници на изкуствата Аполония.  Целта на това уникално явление в съвременната ни култура е да покаже постиженията на българските творци – автори и изпълнители, да съхрани традицията и да подкрепи новите идеи, експерименталните и нестандартни решения  в областта на всички изкуства.

Фестивалът включва  театър, музика, литература, кино, балет, пластични изкуства, архитектура, детска програма. През 1991 г. се създава Фондация Аполония която и досега е основен организатор на фестивала.

Програмата на Празниците на изкуствата предоставя възможност на безбройните любители на изкуствата извън столицата да видят селекция от най-новите и най-добри концерти, спектакли, филми – игрални и документални, художествени изложби.  За десет дни, на петте фестивални сцени се представят над 70 културни събития, в които участват стотици изпълнители.

Много от изпълняваните произведения са световни и национални премиери. През 2014 отбелязахме 30 години от основаването на Празниците на изкуствата. Всяка вечер залите  на фестивала бяха препълнени. Многобройната и многолика публика на Аполония не спира да търси и открива голямото изкуство.
×