Ученици се ожениха по тараклийски от родолюбие

epicenter.bg

epicenter.bg

Над 140 българчета от Молдова, Украйна, Кубрат, Тервел и Якоруда по забавен и познавателен начин описаха на родовата идентичност. Те го направиха със сватба по тараклийски обичай, ритуално сеене на арпаджик, 500-годишно дърво, разказ за призрак в Болградската гимназия.

Начинът да покажат българската си същност с нетрадиционни средства бе част от XVII Есенен семинар на фондация „Българска Памет“ под надслов „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност“ в Гранд Хотел Варна.

Подтиквани от журналистките Ива Дойчинова от радио ФМ+ и Магдалена Гигова от epicenter.bg отличниците от последните класове танцуваха, пяха, играха пантомима, разказваха страховити истории.
Те развихриха въображението си като използваха покривки за маса, части от плакати, дори микрофоните на водещите журналистки в творческите си предизвикателства.

epicenter.bg

epicenter.bg

За да добият правото една седмица да се учат и да се опознават, младежите бяха писали есета на исторически теми. Всички участници за старанията и ентусиазма си получиха дискове от трите албума на председателя на фондация д-р Милен Врабевски – Touching the Divine, My kind O’ Lovin и The power of mind, записани с Джон лоутън от „Юрая Хийп“, Джоузеф Уилямс и Саймън Филипс от легендарната група „Тото“, както и с Джон Пейн от „Ейша”, настоящият фронтмен на „Назарет” Карл Сентънс, всепризнатият басист Нейтън Ййст и легендарният китарист Тим Пиърс.

Авторът на текста и музиката Врабевски специално създава най-модерното звукозаписно студио на Балканите „Интелиджънт мюзик“, за да се бори срещу чалгаризазията.

Момичетата и момчетата по достойнство оцениха участието на световни музиканти в български проект.
В рамките на едноседмичните занимания те ще участват в интерактивни игри за запознаване с европейските организации, ще слушат лекции по история и предприемачество, но най-вече ще се опознават, ще проговорят на литературен български и ще създават приятелства с идеята да дойдат да следват висшето си образование у нас.

epicenter.bg

epicenter.bg

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.