Българка прави бельо за целия свят

бельо

На шега. Така преди около три години Елена Урумова започва бизнеса си за ръчно направено бельо. Усмивката й не слиза от лицето, защото „имам щастието да правя това, което обичам“.

Тя е дизайнер, крояч, шивач, мениджър, маркетолог – наложило й се е да разбира от всичко покрай своя бизнес. Прекарва по-голямата част от денонощието в малко уютно студио в центъра на София. „Нямам работно време, не си тръгвам в шест вечерта. Понякога излизам, вечерям и се връщам, защото ми е приятно да стоя тук“, казва младият предприемач.

Елена разказва, че в началото започва на принципа „проба – грешка“. Но тогава и конкуренцията в този сегмент – ръчно изработено софт бельо, е по-малка и е „по-лесно да бъдеш забелязан“. Първоначалната инвестиция е за купуване на платове, създаване на сайт и заснемане на фотосесия. Вложените средства обаче се възвръщат още през първия месец.

Името на компанията Елена Урумова мисли заедно с илюстратора Калоян Тошев. Елена не иска да го кръсти на себе си, защото го намира за „суетно и егоистично“. По време на главоблъсканиците се появява Lena, „което по всички правила беше много лесно – да се чете лесно, да се пише лесно в интернет, да се произнася лесно“. Четирибуквеният домейн е зает, но Lena Lena се оказва свободeн. „Тогава Калоян Тошев направи логото, което излезе сякаш с тире по случайност и така остана“, разказва предприемачът пред „Капитал“

Тя твърди, че се сблъсква с проблемите, които в началото среща всеки малък и среден бизнес при позиционирането на пазара, особено ако стартира като нея – без голямо проучване и планиране. „Нито можем да предложим много ниски цени, защото имаме малко производство, нито можем да наложим много високи цени“, допълва Елена.

Купуването на платове също е предизвикателство, защото количествата не предполагат цени на едро, но пък и не са като за домашна употреба. Останалите елементи за изработката на бельото се поръчват от различни места и се тестват за здравина и за качество.

Продуктите на Lena-Lena се предлагат само онлайн и в началото са насочени основно към българския пазар. „Първата година всеки месец беше различен – с много колебания нагоре-надолу в приходите. След първата година започна да се установява една права линия и някак натурално преминахме към повече продажби в САЩ.“ В момента около 80% от пазара на компанията е отвъд Атлантика, 15% – в Европа, и около 5% – в България.

В края на първата година Елена решава да увеличи цените, „тъй като няма как иначе да се самоиздържаме“. Един сет бельо е между 70 и 120 долара. Елена споделя, че именно по-високата цена печели вниманието към марката в чужбина, където по-евтините продукти не са възприемани „сериозно“.

В България остават повече редовни клиенти, а според Елена Урумова българският клиент е много по-претенциозен. Според нея това е следствие на очакването за високо качество при по-високи цени. Фактът, че не може да се направи поръчка с наложен платеж, каквато е масовата практика тук, а се изисква плащане през Paypal, също спира част от българите.

Елена твърди, че не разчита на PR или маркетинг партньори, но работи с ARTery – български стартъп, който налага независими дизайнерски брандове на американския пазар чрез една от известните платформи за онлайн търговия – Etsy. „Те се грижат за клиентите ни там и общуват с тях, грижат се продуктите ни да се позиционират добре“, допълва дизайнерът. През Etsy генерират и значителна част от продажбите си.

Лятото използват за изработване на нови колекции, а периодът от ноември до януари и около Св. Валентин е традиционно с най-големи обороти. Приходите на компанията са 51 хил. лв. за миналата година, показва справка в "Капи", а Елена е доволна, че продажбите й на годишна база растат с трицифрено число. Най-продаван е един модел бикини със закачливи детайли. "Имаме един много бейсик сутиен, който е просто триъгълници, мрежа и черни очертания, той е абсолютен бестселър, понеже е не само секси, но е и много комфортен и естетичен", допълва тя.

Засега не мисли в посока отваряне на физически магазин, тъй като подобно начинание изисква повече капитал.

"Предполагам, че ако отворим магазин, би вървял успешно, защото имаме клиенти, които идват тук, в ателието, намерили са адреса ни в сайта, но да кажем, че е един допълнителен голям ангажимент, а в момента предпочитам да инвестирам енергията си в онлайн платформата", твърди тя. "Предвид нивото на наемите и дължимите данъци е трудно да ни излезе сметката. Всеки нов бизнес има поне едногодишен период, в който трябва да се докаже и да се стабилизира, така че това означава, че ние трябва да инвестираме поне една година, преди да имаме някаква възвръщаемост", допълва Елена.

"Принципно правим неща, които смятаме, че са естетични, трябва да ни харесват на нас, за да знаем как да ги продаваме. Ние сме първите клиенти на бельото", обяснява Урумова.

За всяка колекция правят два типа фотосесия - една е имиджова, която създава някакво усещане около самата колекция, а другата е каталожна, чиято цел е да се види как стои самото бельо. Моделите не са професионални. "Според мен е важно самата фотосесия да има дух. Опитваме се фотографиите да са естествени, да са натурални, не съм фен на многото пози", допълва своята концепция Елена. Дизайнът на бельото й също е изчистен.

Имали са два случая, в които китайски производители копират "шев по шев" техни модели и след това ги предлагат за продажба, илюстрирани с техните снимки. "В модния дизайн няма как да се патентова изделие, защото ако се нанесе само един различен шев, вече се води друго изделие. Но пък имаме права над снимките и в крайна сметка свалиха и от двата магазина продуктите заради тях", обяснява Елена. Подобни случаи им вредят имиджово: "Наши клиенти се чудят дали не сме изкупили бельото за 10 долара и след това го продаваме за повече. Това е притеснителното", допълва дизайнерът.

"Реинвестираме печалбата, не я разпределяме", казва младият дизайнер. За миналата година тя е 29 хил. лв. С разрастването на бизнеса са нужни и повече хора и отскоро в Lena-Lena работят още двама души. Елена Урумова прогнозира, че скоро ще й трябват още нови хора - които да се занимават с маркетинг, планиране.

"Когато има някакъв проблем в работата, аз се ядосвам и си казвам - започна да го правиш, за да ти е приятно, трябва да ти е приятно и спокойно, това е най-важното нещо", допълва дизайнерът. И е убедена, че ако не се поддава на негативни емоции около бизнеса си, точно в тези моменти нещата се получават добре.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.