200 знамена ще украсят Велико Търново

Велико Търново
Община Велико Търново украсява старопрестолния град с 200 нови знамена. Инициативата е по случай Празника на старата българска столица 22 март. 100 от флаговете са на Република България.

Останалите 100 знамена са на Велико Търново. Те ще веят гордо от терасите на частните и обществените сгради, намиращи се на улиците „Васил Левски”, „Независимост”, „Стефан Стамболов”, „Велчо Джамджията”, „Иван Вазов”, както и по Самоводската чаршия.

Обхванатата градска зона от центъра на града до крепостта Царевец е с дължина над два линейни километра.

Поставянето на знамената ще продължи през целия днешен ден. Община Велико Търново призовава гражданите, които получат нови флагове, да се включат в инициативата по случай Празника на града и да украсят терасите на своите домове.

Велико Търново празнува на 22 март заради победата на цар Иван Асен ІІ над епирския деспот Теодор Комнин. Битката при Клокотница е на 22 март 1230 г.

Първите сведения за честването на 22 март като празник на Велико Търново се срещат още през 1879 г. Тогава се провежда празник на търновското гражданство в храма “Св. Четиридесет мъченици”.

След 9 септември 1944 г. празникът не се чества. За възстановяването му определена заслуга имат будните жители на квартал “Асенов”, които през 1970 г. го празнуват в църквата “Св. Четиридесет мъченици” под наслов “Мой любим квартал”.

През 1984 г. тяхната идея е подкрепена от великотърновската общественост, която и до днес на 22 март отбелязва с няколкодневна програма празника на славния си град.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×