България – най-евтиното място за почивка за един европеец

littlebg.com, Слънчев бряг

wikipedia
България е най-евтиното място за почива в Европа. Това показва годишното проучване Post Office Holiday Costs Barometer във Великобритания, цитирано от в. Daily Mail.

Изследването се базира на кошница от 10 стоки – най-често купувани от туристите по време на ваканция и обхваща 14 европейски държави.

Стоките в кошницата са: чаша кафе, бутилка местна бира, кенче кола, чаша вино, 1,5 л. минерална вода, слънцезащитен крем – 200 ml., репелент срещу насекоми, английски таблоид, двустепенно обедно меню за двама и тристепенно вечерно меню за двама и бутилка вино.

Според изчисленията цените у нас ще са с 13,6% по-ниски този летен сезон спрямо миналия. Това се дължи най-вече на ниските обменни нива на валутите, както и на по-високата инфлация в някои държави, пише economy.bg.

Общата стойност на продуктите от кошницата е най-ниска за България – 37,39 лири. На второ място се нарежда Португалия с 44,02 (-22% спрямо миналото лято), следвана от Испания с 47,9 (-12,7%) и Турция 65,7 лири (+21,4%).
Най-скъпа излиза почивката в Италия, където общата цена на продуктите от кошницата е 101,6 лири.

Британското издание пише, че най-известният български курорт Слънчев бряг е точно копие на морските курорти в Испания и Италия. Описан е като живо място, с голяма плажна ивица, заведения, ресторанти и водни паркове, където сезонът тече от май до септември и има над 300 слънчеви дни в годината – повече дори от Маями Бийч във Флорида.×