Българската полярна база ще се превърне в световен център

българска полярна база

Акцент в 26-та българска антарктическа експедиция ще бъде 5-годишната Национална полярна програма за научни изследвания, която ще превърне базата там в световен център. Това каза проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт.

По думите му програмата дава сигурност, че научните изследвания ще се движат възходящо, като българската база на ледения континент ще стане световен център за научни изследвания на учени от цял свят.

Акцент в тазгодишната работа ще бъде поставен на климатичните промени, случващи се в Антарктика, които обаче оказват влияние на целия свят. „Акцент на нашите научи изследвания ще бъде поставен в изучаване на причините за климатичните промени, тъй като в района на Антарктическия полуостров, където е българската база, много отчетливо се наблюдава затопляне. Топенето на големи ледници неименуемо повишава и морското ниво, води до наводнения и тайфуни. Всички тези неблагоприятни метеорологични условия водят до човешки жертви. Самите ние, българите, се опарихме от силата на природата само преди двадесетина дни“, обяснява професорът пред „24 часа“.

В тазгодишната полярна експедиция ще участват 9 чуждестранни учени и 22 българи. Първата група логистици заминава на 15 ноември, втората – около 13 декември, като крайният срок на проучванията е март месец.

Проф. Христо Пимпирев изрази надежда и за получаването на Нобелова награда за изследвания в Антарктида, заслуга за която да имат и българи. Той обясни, че въпреки колебливото финансиране през годините родните учени по нищо не отстъпват на чуждестранните си колеги.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.