Чикаго – българският град в чужбина

„Българската диаспора в Чикаго е уникална. Няма друга, която да е така събрана, съсредоточена, монолитна, на едно място с толкова много училища и просвета, български фирми и специалисти. Или някъде другаде – да ходиш всяка вечер на българско заведение, или на разни наши срещи и забавления – без да повториш някъде един месец… В много отношения, Чикаго е този именно български град в чужбина, където се заражда моделът на съвременната българска имиграция…“ – това са думи на големия български журналист и радетел за българското в Чикаго, Климент Величков.

Много приятно събитие се проведе в Център „Магура“ – едно заформило се средище на българите в Чикаго за провеждане на културни мероприятия. Тази събота салонът на центъра се оказа твърде малък, за да побере желаещите да присъстват. Изчерпаха се всички налични столове, та дори се стигна и до правостоящи. Нещо, което може само да радва организаторите от „Салон за българска култура и духовност“, подкрепени от Генералното консулство на Република България и „Български колективен център МАГУРА“.

Събитието беше разделено на четири панела. „Българската култура в Чикаго“, „Медийният пазар в Чикаго“, „Образованието, съществена част от културата в чужбина“, „Детското творчество в Чикаго“. Много интересни теми с много желаещи за мнение и препоръки. Приятно и хубаво изказване направи Анчев, българският генерален консул в Чикаго. Той сподели пред всички своите виждания, като изрази задоволството си от постиженията в областа на културата сред българската общественост.

Едно от тях беше на Лили Паслиева. Развълнуваната и реч трогна присъстващите. „Макар и толкова далеч от родината ни, отвъд океана, чак в далечна Америка, обичаме България, чувстваме се българи и искаме да запазим българските си корени живи за децата ни, които са родени тук. Искаме да запазим традициrте, бита, културата и езика, защото това е мостът, който е връзката ни с България. Даваме си сметка, че ако сега не полагаме усилията за запазване на езика, то след 15-20 години поколението, което се ражда сега, ще е поело по своя път и ще е асимилирано. А заедно с езика ще се изгубят безмилостно в дебрите на забързаното ежедневие и традиции, и бит и култура, ще се подкопаят основите на моста, който ни свързва с Родината, а дървото щом остане без корени, то ще рухне.

Чикаго

За разлика от другите държави, приютили големи емигрантски маси, в това време на глобализация, Америка е тази, чиято политика подкрепя и толерира запазването на облика на отделните емигрантски общности. Изградена като конгломерат от такива общности, запазили облика си през вековното си съществуване, всички те, поляци, италианци, японци, индийци, гърци и други, които живеят в Америка, са си съхранили езика, бита, културата и традициите. Българската емиграция е млада – голямата емиграционна вълна започна преди по-малко от 20 години. Тя все още се лута и търси мястото си като общност. Ще е прекрасно, ако ние като такава почерпим пример от опита на другите общности и запазим своя език и култура за децата и поколенията напред.

Затова казвам, че е похвална инициативата на този Културен фестивал. Поздравления към неговите организатори, както и към всички културни събития, който обединяват българската общност и укрепват нейните устои за поколенията напред“.

След тези хубави думи на директорката на БУЦ „Знание“, се присъединявам безрезервно към казаното, като не се съмнявам, че нейното желание е и на всички българи. Такива фестивали като този ще има и за в бъдеще. Показаха го с присъствието си и желанието художниците, писателите, майсторите на гравюри, художник-фотографите и най-вече всички медии в Чикаго.

Материалът е на Добри Карабонев, кореспондент на в. „България“.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.