Начало Стара планина Боянската църква грейва в нова светлина

Боянската църква грейва в нова светлина

от LittleBG
0 Коментар

Боянската църква

В навечерието на най-светлия християнски празник Коледа Боянската църква, известна като един от най-съвършените и изцяло запазени паметници на източноевропейското средновековно изкуство, ще посрещне обновена своите посетители.

Първият етап от заплануваните подобрения завърши с подмяна на осветлението в трите части на църквата и сега уникалните стенописи от 1259 г. грейнаха в нова светлина.

В средновековната част на храм-паметника, който догодина ще отбележи четири десетилетия от включването си в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, бяха изградени специални прозрачни ограничителни стени, които ще предпазват изящните фрески.

Красивият парк в двора на Боянската църква беше прочистен от строителни и други отпадъци, останали  от   предишни реставрационни и консервационни дейности, и бяха разкрити нови археологически материали, свързани с историята на мястото.

Боянската църква

„Новите открития, както и находките от спасителните археологически проучвания, направени през лятото от специалисти на НИМ, дават основание да бъде продължено изследването на терена около Боянската църква”, каза д-р Калин Кирилов, завеждащ филиал Боянска църква на Националния исторически музей (НИМ).

Изследването на най-посещавания  архитектурен паметник в България ще продължи и през следващия археологически сезон, което подхранва надеждата за нови и любопитни разкрития.

Боянската църква

Печели пари през свободното време
0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност