Българин измисли уникален метод за тренировка

българска тренировъчна торба littlebg.com

Нова телевизия
Бивш шампион по борба Иван Раднев изобрети уникален метод за тренировка – българска тренировъчна торба. Новаторът е българин, а революционният уред, който е измислил, е във формата на българско агне.

„Прилича на агнето, което мятаме на раменете си, след като победим на народните борби“, обяснява спортистът Иван Раднев пред Нова телевизия.

По неговите думи българската тренировъчна торба развива силовата издръжливост и повишава захвата и повишаване на волевите качества на борците. С тези упражнения за захвата изключително много се натоварват мускулите, сигурен е треньорът по борба.

Националният отбор на САЩ са оборудване с българската тренировъчна торба, хвали се Раднев.

Българската торба е изработена от естествена кожа, а по-икономичните варианти са с винил.
Вътрешността й е напълнена с подходящ материал, като това най-често е пясък, който може да е и предварително пакетиран в отделни малки пакетчета за по-лесна промяна на тежестта и по-голяма устойчивост на торбата при продължителна употреба.

Други подходящи материали са ориз, зърно, каучукови стърготини, (оловни) сачми. След като е напълнена българската торба се затваря и е готова за употреба.

Какво представлява торбата?

Има 3 различни приспособления за хващане:

Главни дръжки – това е работният край на българската торба, представляващ два твърди израстъка, които имитират краката на агнето. Повечето динамични упражнения (като изхвърляния и въртене) се правят с хваната за главните дръжки българска торба.

Външни (странични) дръжки – те се намират от външната страна (дъга) на българската торба между главните дръжки и служат основно при различните упражнения за акцент на хвата.

Каишките са двата дълги найлонови края при главните дръжки, които са зашити за краищата на торбата. С тях може да се правят много от упражненията за горната част на тялото, както и да служат за стабилизиране на торбата при използването й за упражнения като лицеви опори, подскоци, клекове и други.

Българската торба се предлага в няколко стандартни размера, различаващи се според теглото си и обозначени с различен цвят на каишките.При избор на българска торба за тренировките ви използвайте просто правило – тя да е около 20% от теглото ви, или следвайте препоръките по-долу:

  • Най-леките (XS) са от 5 кг. Те са с жълти каишки и са предназначени за жени с тегло 27-45 кг, деца и започващи физически занимания хора, които са в много лоша форма.
  • Следващият размер е S – 8-килограмова българска торба със зелени каишки, която е за атлети с тегло между 45 и 68 кг. Хората с няколко месеца тренировъчен стаж зад гърба си трябва да започнат с този размер, за да овладеят различните основни движения и упражнения с българската торба, преди да преминат към следващата по големина българска торба.
  • Третият размер българска торба е М, която е със зелени каишки и тегло от 12 кг. Предназначена е за атлети между 68 и 86 кг. Този размер е и най-удачният избор за хората в добра физическа форма, фукнционално трениращите и спортуващите за здраве, тъй като изискванията, които поставя към атлета, са едно средно към добро ниво на енергийната обезпеченост на организма при физическо натоварване, стабилна средна секция на тялото и достатъчно здрав хват.
  • Сребърните каишки са на 17-килограмовата L-размер българска торба, която е за атлетите с тегло над 86 кг. Препоръчва се само на физически добре подготвените трениращи с достатъчно добро ниво на анаеробна издържливост и достатъчно силен хват. Обикновеният фитнес любител няма да може да се справи с този размер на българската торба, затова, ако спадате към тази група, се ориентирайте към някой от предните варианти.
  • И последната, най-тежката версия, е XL– 22 кг, с кафяви или черни каишки. Тази българска торба се препоръчва само на елитните атлети с години тренировъчна история зад гърба си, тъй като поставя тялото на трениращия с нея на сериозно натоварване.