Българин прави плантации с трюфели из цяла България

трюфели
В България ще се отглежда черен летен трюфел в плантации. Досега у нас гъбата се събира само в горски територии, а страната ни е най-големият износител на този вид, съобщи БТА.

Според Цветозар Мичевски, собственик на най-голямата в България фирма, която изкупува и изнася трюфели, от следващата година отглеждането на черен летен трюфел в плантации ще бъде реализирано, тъй като започва внасяне на фиданки, заразени с гъбата.

„Нашите партньори вече имат добиви в Италия, което ни води на мисълта, че това може да се случи и в България. Правени са и друг път опити, но те не са били успешни. Сега ние гарантираме, че ще имат успех, защото сме се насочили към този вид трюфел, който расте навсякъде в България и е масов“, заяви Мичевски, цитиран от БТА.

По думите му черният летен трюфел ще може да се отглежда в цяла България, като задължително условие е да има вода наблизо. Най-важното е обработката на самата плантация след залесяването, посочи Мичевски.
Той добави, че у нас най-много черен летен трюфел има в Лудогорието, но гъбата се събира в цялата страна, среща се дори в парковете и градинките.

За много хора това се е превърнало от хоби в бизнес и препитание. В страната над 10 хиляди души събират трюфели, като броят им расте.

Цената на гъбата се определя от предлагането. Определящ фактор е дали я има и в другите страни, не само у нас. В момента един килограм се изкупува за 300 лева за първо качество и за 60 лева за второ.

99 процента от черния трюфел се изнася за чужбина, защото според Цветозар Мичевски българите все още нямат култура да оценяват вкусовите му качества, нямат и традиции. Годишният експорт от България е около 150 – 200 тона. Използва се предимно за подправка, казва още Цветозар Мичевски.

Той е един от организаторите на първия Фестивал на трюфела в Угърчин, който се проведе на 23 и 24 септември.

трюфели

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.