Българка с предизвикателна изложба във френски музей

NinaKovacheva&Gaël Perdriau

Самостоятелна изложба на българската художничка Нина Ковачева беше открита тази есен в Музея за модерно и съвременно изкуство, гр. Сент Етиен, Франция. Сбирката съдържа 28 голямо форматни творби.

Събитието беше открито от Гаел Пердрио, кмет на гр. Сент Етиен и Лоран Хеги, директор на Музея за модерно и съвременно изкуство.

Произведенията са обединени под заглавието „Сватбата между Рая и Ада“ и отдават почит към едноименната творба от 1790 г. на английския поет и художник Уилям Блейк, смятан за един от първите и най-значими представители на романтизма.

В творбите на Нина Ковачева всеки образ поставя въпрос, предизвиквайки зрителя към размисъл за неясните граници между доброто и злото. На големите бели платна в изложбата са изобразени тинейджъри с предизвикателни погледи, около които прелитат комиксови герои като Фантомас, Супермен и Мики Маус.

Младежката невинност в произведенията е изправена пред човешкия ужас, материализиран в рисунките чрез оръжията поставени в детски ръце. Авторката потапя зрителите в една дълбока фикция, създавайки му чувство на безпокойство, но и предизвиквайки го да бъде съавтор.

”Нина Ковачева съчетава със зашеметяваща лекота различни мотиви, конотации, внушения, спомени и цитати, за да създаде един свят едновременно и визуално еклектичен и последователен. Демонизирането на очевидно наивната детска невинност и дестабилизиращата неяснотата на сцените, изведени до абсурд, стимулират почти до неудобство интензивността на възприятието”, сподели директорът на музея Лоран Хеги за творбите на Нина Ковачева.

Изложбата е придружена от двуезичен каталог на френски и английски език с текстове на Лоран Хеги и Мартин Дансер, куратор на изложбата. Произведенията ще бъдат изложени до 31 януари 2016 г.

NinaKovacheva_1

Творбите на Нина Ковачева излизат извън пределите на една единствена художествена медия. Тя ползва ресурсите на видеото, фотографията, рисунката. Родена е през 1960 г. в София, където завършва и Националната Художествена Академия. Заедно със съпруга си художника Валентин Стефанов живее и работи в Париж от 1995 г. В България освен с индивидуалните си проекти, те са известни и с общите си видео и видео инсталации, прожекции върху фасади и прозорци на обществени сгради.

Нина Ковачева е реализирала множество самостоятелни и групови изложби в галерии и музеи по цял свят: Лентос Музей (Линц, Австрия), MOCA (Тайпе, Тайван), Зендай Музей за Moдерно Изкуство и Долун Музей за Съвременно Изкуство (Шанхай, Китай), Музей за Moдерно и Съвременно Изкуство (Страсбург, Франция), Национале Музей (Познан, Полша), Македонски Музей за Съвременно Изкуство (Солун, Гърция), Градска Художествена Галерия и Национална Художествна Галерия (София, България), ZONE Челси Център за Съвременно Изкуство (Ню Йорк, САЩ), MNAC (Букурещ, Румъния), KунстХале (Хановър, Германия), Джеджу Музей (Южна Корея) и други. http://ninavale.com/

Музея за модерно и съвременно изкуство, гр. Сент Етиен e с колекция от над 19 000 творби и експозиционна площ повече от 3000 м2. Сред художниците имали самостоятелни изложби в Музея са: Денис Опенхайм, Тони Краг, Микеланджело Пистолето, Жан-Марк Бюстаманте, Роман Опалка, Ян Пей Минг, Джесика Стокхолдер, Херман Нич, Арнулф Райнер, Янис Кунелис, Джоел Шапиро и други.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.