Българка украси колата си с шевици

шевици

Бистришките баби са известни по цял свят. Здравка Джорева е една от тях. Тя е самодеец, който участва в ансамбъла на Бистришките баби.
Казва, че не помни кой е я довел в читалището и ансамбъла, но откакто се помни, се занимава с фолклор. „Възхищавам се на това творчество, което българката е създала в бита си“, признава Здравка. Смята, че то носи мъдрост и несравнима енергия.

шевици

За да го покаже на повече хора, Здравка Джорева намира един нестандартен вариант. А именно – народната певица украси колата си с българска шевица. Обяснява, че го прави, тъй като не може да ходи по улиците с любимото си облекло – носията, но пък с колата си е навсякъде. Така решава, че това е един прекрасен вариант на нещо красиво да се появи в сивия трафик.

Мотивите върху колата й са мотиви от истинска бродерии – свиленица, не е компютърна декорация. Колата на Здравка има и дантели, освен шевици.

шевици

Освен нейната кола, има и втора такава кола – приятелката й Нели също има своя автосвиленица.

шевици

„Българската шевица има магични свойства. Тя има способността да предпазна от злото и злите сили. В миналото нашите деди са рисували своите коли – каруците. По този начин те са защитавали едно пространство, в което са се чувствали сигурни. А пък това е нашият начин ние да защитим нашите пространства от агресията по пътя, в съвременния свят“, обяснява Анелия в предаването „Преди обед“ на бТВ.
ШЕВИЦИ

Това е нашият начин да кажем, че обичаме българското, признава Здравка.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.