Българка в Канада направи торта „Българска шевица“

торта
„Аз съм родена в България и за мен е чест и удоволствие да представя моята торта „Българска шевица“. Вдъхновението зад тортата са старите български сватбени носии. От много време исках да направя торта, в която да мога да включа български шевици.

Тяхната красота и сложност винаги ме е привличла и е била голямо предизвикателство за въображението ми. Обичам многообразието на детайли във всяка една от тях.

Традиционната сватбена рокля на България има страхотни характеристики, тъй като те са елегантно тъкани, украсени с невероятни цветови комбинации. Всяка от тях е украсена с ярка бродерия от монети, мъниста и коприна за блясък.

В миналото носиите са правени ръчно и приготвени с много труд и страхотни дизайни.“
Тортата в цял ръст

Това е написала Албена Петрова под снимките на нейната „българска сватбена торта“, публикувани във Фейсбук.

Тортата е създадена в рамките на проекта „Brides around the world“, в който участват художник-сладкари от цял свят.

Албена Петрова живее от години в Канада. През 2013 г. печели първото място в „Шоуто за торти“ в Монреал, категория „Сватбени торти“. Редица канадски и американски кулинарни издания са публикували снимки на произведенията ѝ.

Българската художник-сладкарка от малка е влюбена в изкуството. Майка ѝ е скулптор, а баща ѝ – бижутер. Албена Петрова завършва софийската Гимназия за приложни изкуства със специалност „Керамика и стъкло“.

А преди няколко години в Канада открива света на тортите. Записва се в сладкарската програма в Училището за кулинарни изкуства в Монреал и… започва да твори. Всяка нейна торта е уникална.

торта

*Материалът е на DW.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.