Черноморец – градът с непознатата история

Черноморец

Градът с непознатата хилядолетна история ….. „

Освен като популярен курорт, малкото черноморско градче – Черноморец, вече може да впечатли с богатата си древна хилядолетна история, която можете да опознаете единствено, посещавайки новооткритата музейна експозиция „Свети Никола“.
Тя е учредена през 2014 г. по европейска програма „Интеграция и диверсификация на културно –историческото наследство и туристическият продукт“. Създадена е по повод археологическите проучвания, проведени през 2008-2009 г. при праисторически селищни могили в м. Аклади и м. Гармица и проведените през 2012 г. теренни археологически проучвания при ранновизантийска крепост „Акра“.

Черноморец

Състои се от 2 експозиционни зали, лапидариум, в който има богатата колекция от каменни котви – най-старите котви, открити на дъното на Созополския залив. На първия етаж е представена археологическата експозиция – „Черноморец – хилядолетното начало“, в която има интересни и ценни находки – каменни и костени оръдия на труда, култова глинена пластика, битова керамика, характерни за епохата на късния неолит (края на VI хил.пр.Хр. ), халколита и раннобронзовата епоха (III хил.пр.).

Сред ценните и редки експонати, които ще пробудят интерес, са глинената потта за топене на метал, открита в яма от втората половина на V хил.пр.Хр. и медният слитък от VI хил.пр. Хр., свидетелстващи за един от основните поминъци в района от най-дълбока древност до нашето съвремие – добивът, обработката и търговията с медна руда.

Черноморец

Районът продължава да съществува и през периода на късната античност. Свидетелство за интензивния начин на живот ни дават представените в музейна експозиция ценни образци от керамични изделия, внесени от малоазийските и северноафриканските грънчарски центрове (V-VI в.).

За любителите на морската култура има дървените макети – кораби – финикийски, древногръцки боен кораб – триера, дракар, средновековен и прабългарски.

Черноморец

На втория етаж е представена етнографската експозиция – „Бит и култура на населението от Крайбрежна Странджа“, в която ще се насладите на изкусно изработеното празнично мъжко и женско облекло, носено от първите заселници на съвременния град Черноморец, заселени през 80-те г. на XVII в. сл.Хр.

Интересен експонат, отразяващ поминъка на населението на трите етнографски групи – рупци, тронки и загорци, е диканята – дървен уред за вършеене на зърно, използван до 50-те г. на XX в. Музейната експозиция е на леснодостъпно място, разположена близост до центъра на града, на ул. „Байкал“ № 6.

Освен музейната експозиция, могат да бъдат разгледани и останките от ранновизантийска крепост „Акра“, разположена на 1.7 км северозападно от Черноморец, при н. Акин, както и да почувствате силата от чудотворната икона на Св. Николай Чудотворец – местен покровител на града и неговите жители, посещавайки местния храм „Свети Николай Чудотворец“.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.