Начало Made in BG Фолклорът оживява в рокли и чанти на българка

Фолклорът оживява в рокли и чанти на българка

0 Коментар

Художничката Поля Новакова представя традиционните фолклорни шевици по един по-различен и необикновен начин – върху дрехи, обувки и чанти. Поля разказа, че е започнала първоначално да се занимава с това начинание съвсем неангажиращо с приятелки. Преди две години тя работи като компютърен инженер в големи фирми и с две свои колежки решават да започнат да творят. Като малка Поля е ходила на уроци по рисуване, но решила да прекъсне и да започне да развива други свои умения, въпреки че рисуването й е повече на сърце.

В продължение на една година трите жени шият, правят бижута и рисуват най-различни неща и след като им потръгва, решават да си направят онлайн магазин, в който да предлагат продуктите си. Отначало Поля се опитва да съчетава компютърната кариера и рисуването, но изкуството й оставало на заден план. След като вижда колко голям интерес има към това, които прави, решава да продължи само със старото си увлечение. Приятели на Поля й предлагат да опита да рисува в етно темата, тъй като знаят, че й е любима. Това се оказва много интересно за Поля и новата й кариера тръгва още по-добре. Тя непрекъснато учи нови неща за тази сфера и заедно с двете си приятелки създават едни красиви и различни дрехи за ежедневието. За Поля това вече се е превърнало в професия, а за приятелките й си остава хоби.

рокли и чанти

Платното е предпочитано средство, върху което Поля твори, но тя признава, че дрехите, обувките и чантите се продават много по-лесно и затова първо рисува върху платно и после пренася картината върху текстилните изделия. За етно рисунките, които в момента преобладават в творчеството й, тя черпи идеи от всякакви източници – албуми, носии, от етнолози. При рисуването художничката се старае да не променя шевиците и цветовете и ги изобразява, без да добавя авторски елементи, въпреки че понякога може да впише само шевица в даден предмет или облекло.

рокли и чанти

Младите харесват етно шарките

За нейна голяма радост, Поля признава, че фолклорната тема в ежедневното облекло се харесва изключително много от младите българи. По-лесно е млад човек да се облече с тениски и обувки с етно шарки, отколкото с цялостна носия, тъй като тя е за конкретна ситуация, докато нещата, които Поля прави, са за всекидневието. Много българи от чужбина също правят поръчки за нейните продукти.

рокли и чанти

*Източник: Труд.

armageddonsports.com
0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност