Греховното облекло на габровката

облекло
Историческият музей в Габрово представя в изложба греховното облекло на габровката през Възрожденския период и характерните за региона накити и мотиви, съобщава БНР.

Колекцията, в която е показан женският накит за глава – сокай, ще е на разположение на посетителите през целия юли.

В началото на 19 век официално било забранено на жените да носят сокай. Църквата преследвала разкошните облекла и накити като греховни, но въпреки това до началото на 20 век в някои закътани предпланински селца, сукайното забраждане продължава да се среща.

Характерният накит, част от традиционната женска носия в Габровско, Търновско, Ловешко, както и в Македония се състоял от много елементи и цената му достигала 800 гроша. А тези със сребърни или позлатени кръжила стрували още по-скъпо.

Сокаят, който красял главите на омъжените жени бил всекидневен задължителен накит, въпреки тежестта му. Смятало се, че скрива младата невеста от уроки и зли очи.

Сукайното забраждане посетителите на музея могат да видят през целия месец юли в изложбата „Накити през вековете“, в която е представена и колекция от чапрази, известни още с името пафти.
×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.