Хубавото българско сирене вече е история

сирене
Българското сирене е известно по цял свят с вкусовите си качества. Но дали този факт не е останал вече в миналото?

Оказва се – да! Над 60% от сиренето в търговските вериги съдържа растителни мазнини. Десет от големите мандри у нас влагат подобни суровини, твърдят от Асоциацията на млекопреработвателите, без обаче за момента да посочат конкретни имена.

Според асоциацията контролът, който инспекторите на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) осъществяват в търговската мрежа, е занижен.

От асоциацията твърдят още, че често на етикетите на тези продукти не са отбелязани растителните мазнини, а продукти не са отделени на специален щанд, както изисква законът.

От Асоциацията съветват потребителите да купуват опаковано и вакуумирано сирене, което е с етикет и код на производителя, както и продукти по БДС, тъй като при тях контролът е по-силен.

Как да разпознаваме подобни продукти: по цената, която може да е до два пъти по-ниска от обичайната, както и по вида на продукта, който обикновено изглежда по-добре от истинското сирене.

Масирани проверки на БАБХ, Министерството на земеделието и храните (МЗХ), Националната агенция за приходите (НАП) започнаха в мандрите преди две седмици.

Министърът на земеделието Десислава Танева обяви пред bTV, че в някои мандри има открити нарушения. Имената на нарушителите обаче ще бъдат обявени в края на месеца, след като приключи проверката. От Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обявиха, че имат готовност да се самосезират и да започнат разследване след доклада на министерството.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.