Вярно ли е, че киевската княгиня Олга е българка?

Олга

Какво е дал българинът на другите народи? Този въпрос си задава Стилиян Чилингиров с едноименната си книга.
„Тази именно Олга е първият голям деятел, който българите дават на русите“, пише Чилингиров в книгата си, издадена през 30-те години на ХХ век у нас.

На фона на други претенции далеч по-сериозно звучи версията, че киевската княгиня Олга (ок. 920 г. – 11 юли 969 г.) е българка, отбелязва в. „168 часа“.

Дали заради военния конфликт с Русия, но тази хипотеза напоследък все по-често взима превес в сравнение с още поне четири такива и в самата Украйна.

Тя се тачи от последните като истинска устроителка на руската държава, оставила име на твърде мъдра, велика и безсмъртна владетелка.

Олга, която според други проучвания всъщност се е казвала Хелга, е била съпруга на княз Игор, а след смъртта му управлява самостоятелно древната руска държава.

За да обясни, че най-вероятно княгинята е българска принцеса, дъщеря на Владимир – братът на цар Симеон, и внучка на Борис I, соченият като “последен български възрожденец” Чилингиров с Паисиев ентусиазъм посочва и доказателствата: “В един исторически документ, озаглавен: “Летописец руских царей”, е казано: Приведоша ему (на Игоря) жену от Плискова, именем Олгу, остроумицу и корен и основание вере християнской и наш вожд.” В друг исторически паметник “Родословец на руските князе”, е казано: “Игоря же (Олег) женив Болгарех, поят за него княжя именем Олгу. И бе мудра велми.”
Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.