Модерен български проект: Колелиба

колелиба
Модерен български проект предлага решение за хората, които искат да почиват там, където решат и да избягат от шумните курорти, но същевременно да не се лишават от удобствата на дома.

Архитект Христина Христова е автор на „Колелиба” – ваканционна къща на колела. Тя е построена върху платформа за кола и се тегли от лек автомобил. Христина описа параметрите ѝ и с какво тя е по-различна от останалите от този тип.
„Има диван, който става на спалня, кухня, баня и място за съхранение на вещи. Целта е да има толкова, колкото ни е необходимо, не повече, затова е и само девет квадрата. Идеята за къща на колела не е нова. Тя се ражда в САЩ, но в съвсем друга насока. Там подобни къщи се използват, за да се избегнат законовите мерки (данъци не се плащат, ако къщата е мобилна) и тегленето на ипотечен кредит. Моята идея е да се използва за ваканционен дом. Тя е по-различна, защото като цяло къщите на колела, които съществуват в други държави, пестят максимално много място и се получава сблъскване на всички неща вътре. За мен беше важно да има простор и да се чувстваш като у дома си, без да си притиснат. В къщата няма нищо маломерно, всичко е със стандартни размери.“, разказва тя, цитирана от БНР.

колелиба
С времето идват и нови идеи и проектът се разширява и излиза извън рамките на жилищното пространство – био-музей на екоразнообразието, мобилна класна стая… Христина е проектирала „Колелибата” така, че качеството на живот в нея да е на високо ниво:

колелиба

Тя е енергийно ефективна, защото няма никакъв отпечатък върху терена, което е много ценно. Всъщност това е и основният проблем на строителството – бетонирането на терена, което в този случай отсъства. Напоследък е модерен типът off-the-grid (да си абсолютно независим от ток, вода и други източници на енергия), но моята къща не е конструирана по този начин. Тя се свързва към централни мрежи и може да се обитава целогодишно при необходимост и желание. Има топлоизолация, хидроизолация, тя е микроклиматизирана за всеки сезон.

Административните етапи, през които трябва да премине човек, за да може да използва мобилната къща по предназначение у нас, се оказват доста сложни. Има няколко варианта, но този, който Христина и съпругът ѝ са използвали, е регистриране на платформа. Върху нея, под формата на товар, се превозва къщичката.

Предизвикателството е лицензирането на къщите, което трябва да стане посредством т. нар. техно тест, през който преминават нестандартни превозни средства. Трудността идва от това, че той обикновено се използва за коли и превозни средства, който нямат регистрация в България или за особени марки, които не се внасят у нас. Освен това, тъй като е индивидуална, всяка една къща трябва да преминава през тази сложна процедура. Христина обаче не губи надежда и вярва, че ще намери път за лесно регистриране на къщата на колела и в България.