Той е българин и откри нещо нереално!

планета
Всички знаем от малки, че Слънцето е едно. Но оказва се, че има планети, които имат и по две слънца.

Това учените наричаха доскоро научна теория и измислица, но не съвсем – това си е реалност. Доказа го българинът Веселин Костов.

Астрономи от Goddard Space Flight Center към NASA и Diego State University откриха най-голямата планета извън Слънчевата система в орбита около две звезди и на такава дистанция от тях, че в близост до нея би могло да има живот.

Планетата бе видяна благодарение на космическия телескоп „Kepler“. Резултатите от наблюденията и анализите на учените са публикувани в научния труд на българина Веселин Костов, който е кандидат на науките от NASA Goddard и за който ще се появи очерк в новия брой на Astrophysical Journal.

Костов е завършил физика в Софийския университет, след което продължава образованието си във факултетите по Физика и астрономия към University of Oklahoma и Johns Hopkins University, работи в Обсерваторията на Земята „Ламонт-Дохърти“ към Columbia University.

След което става аспирант на NASA и след това и кандидат на науките.

Специален интерес в научните му изследвания са тъкмо екзопланетите и през 2012 г. е част от екип, който открива Четиризвездната слънчева система KIC 4862625. Екзопланетата „Kepler-1647b“ е с размерите на Юпитер и има най-голяма орбита, възможна за този тип планета, обикаляйки около своите две звезди за 1 107 дни – малко повече от три земни години.

Двете слънца се намират съвсем близо едно до друго, привличани от своята гравитация, като едното е малко по-голямо от Слънцето, а другото – по-малко.
Също като Юпитер Kepler-1647 b е газов гигант и затова на нея няма как да има живот. Но ако около нея има достатъчно големи луни, те ще бъдат напълно подходящи за живот. Kepler-1647 b е 11-ата подобна планета, открита от 2005 г. насам.
„Kepler-1647b“ е на 4.4 млрд. години и се намира в съзвездието Лебед на разстояние 3 700 светлинни години (1 светлинна година се равнява приблизително на 9 460 млрд. км) разстояние от Земята. Двете й звезди са подобни на нашето слънце, като едната е малко по-голяма от другата.
Учените откриват екзопланетите, когато те преминават пред техните слънца и светлината им намалява. Техниката „астрономически транзит“ дава възможност да се изчисли грубо масата на планетата и разстоянието от нейната звезда.