Най-вкусните български ястия

най-вкусните български ястия

Най-вкусните български ястия - сигурни сме, че и вие имате подобна класация. Това са най-любимите ни неща, които обичаме често да похапваме и често-често си приготвяме с удоволствие.

Своеобразната ни класация ни хрумна от една Фейсбук група, в която хиляди българи споделят рецептите си за най-вкусните български ястия. Всеки знае, че има много начини да се направи една капама - всеки, както я обича и знае.

Затова решихме да ви представим нашата класация - 10-те най-вкусни български ястия. Разбира се, не претендираме да е общоприета. Това са просто нашите най-любими манджи, които обожаваме.

25 традиционни български ястия, които всички обичаме!

10. Мусака

най-вкусните български ястия

В България мусаката обикновено се прави от мляно месо, картофи, кромид лук, домати и подправки, които се задушават заедно, след което се пекат във фурна, като накрая се заливат със заливка на основа яйце, кисело мляко и брашно и се допичат със заливката. Яде се често с кисело мляко.

9. Гювеч

най-вкусните български ястия

В българската кухня има различни видове яхнии или задушени ястия с месо, които са идентични или подобни на гювеч, но носят други имена, например чомлек, задушен кебап, задушена яхния и др. Поради отличните си вкусови и питателни качества, гювечът е любимо основно ястие.

8. Шкембе чорба

Шкембе чорбата е или само за любителите й, или никой не я обича. Средно положение няма! Или се влюбваш в нея и я ядеш - дали за изтрезняване, или за кеф, или не можеш да я близнеш за нищо на света. Вие от кои сте?

На тези места ще хапнете най-доброто шкембе в България!

7. Капама

Капамата е традиционно балканско ястие, което обикновено се приготвя по време на зимните празници. Гурманите от югозападна България претендират, че произходът на това питателно месно блюдо е от Банско.

6. Шаран плакия

Обикновено се приготвя за Никулден - празника на рибарите в България, 6 декември. Но за любителите на рибата е добро предложение за вечеря и през останалите зимни дни, тъй като е доста здравословно ястие.

5. Таратор

Не може да ни убедите, че няма българин, който не обича таратор. Дали с чесън или без, дали с пресни краставички или кисели - тараторът е една невероятна българска супа.

4. Питка/Погача

Това "ястие" е по-скоро притурка към основното, за българите. Но няма нищо по-вкусно нещо на света от току-що обечена питка, извадена от фурната, нали?

3. Кисело зеле със свинско месо

най-вкусните български ястия

Изключително традиционно и най-вече - много вкусно ястие, подходящо за зимните месеци. Киселото зеле е традиция за българското семейство, а в съчетание със свинско месо - истинска класика.

2. Баница със сирене
баница
Няма чужденец, че и българин, който да не жадува за едно парче баница със сирене. М-м... най-вусното българското ястие.

Баница – 13 начина на приготвяне на най-традиционното българско ястие

Сарми

гозби, сарми

Веднага се поправяме - номер едно за нас са сармите. Дали постни - само с ориз и зеленчуци, или с месо - това е най-вкусното българско ястие.

А кои са вашите?

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.