Начало Made in BG Предсказания за Бъдни вечер

Предсказания за Бъдни вечер

от LittleBG
0 Коментар
esteto.bg

Бъдни вечер  се смята за най-мистичното време на годината, тъй като именно тогава границата между двата свята – на живите и на мъртвите, е най-тънка. На Бъдни вечер се гадае какво ще се случи през следващата година.

Ето няколко предсказания за Бъдни вечер!


предсказания Бъдни вечер

Предсказване със свещ

Изключете лампата и запалете свещ, вземете лист хартия, сложен върху чинийка, и го запалете със свещта.

По символите, останали от пепелта на хартията върху чинията, бихте могли да гадаете какво ще ви се случи следващата година.

Предсказване с кибрит

Изправете 2 кибритени клечки – една за вас и човека, който обичате, а след това ги изгорете. Ако се приближат една към друга, с партньора ви ще останете съвместно и през следващата година.

Гадание по гостите

Ако тъмнокос мъж прекрачи прага на дома подир Бъдни вечер, през следващата година ще се радвате на много пари и нови придобивки. Ако жена първият ви гост, ще имате нещастна любов;

Предвещание с огледало

Ако неомъжена жена влезе в тъмна стая с огледало на Бъдни вечер, носейки със себе си свещ, в огледалото ще види лицето на бъдещия си мъж;

Предсказване с орехи

Вземете орех от трапезата на Бъдни вечер и го счупете, ако ядката е хубава, предстоящата година ще е пълна с щастие, но ако е изгнила, не ви очаква нищо добро.

По традиция се приготвят постни ястия: варен фасул, пълнени чушки, сарми, жито, тиквеник, ошав, чесън, мед, орехи, плодове, обреден хляб и др., за да бъде годината с много храна. Техният брой трябва да бъде нечетен най-често 7,9,11.

При разчупване на обредния хляб първото парче се оставя за Бог и починалите, после за къщата а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта, както и на домашните животни.

Най-възрастният представител от рода прекадява с тамян трапезата и къщата и прочита молитва.

След приключване на вечерята трапезата се оставя неприбрана, за да може Бог да дойде и да вечеря.

В огъня през цялата нощ трябва да гори дъбово или крушово дърво, наричано бъдник, което с топлината и светлината си символизира раждането на новото Слънце и на Иисус Христос.

На Бъдни вечер се извършват магически действия (гадаене) за плодородие, за здраве и благополучие на всеки член от семейството. Среднощ по домовете тръгват коледарите.

Ако сребърната пара е в парчето, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е много добра за всички.

Мома или момък могат да узнаят името на годеника или годеницата си, с които им е отредено да бъдат. Затова трябва да успеят да станат незабелязано от трапезата и да подслушат какво си говорят съседите. Първото мъжко или женскo име, което чуят, е името на човека, когото ще срещнат още по празниците.

На Бъдни вечер се разчупват орехите, които са наречени на всеки още на Игнажден. Ако при счупването те останат цели, ако са бели и едри, човекът ще е здрав и ще му върви през годината.

Листата на бръшляна от трапезата, сложени под възглавницата, могат да предскажат здравето на този, който е преспал върху тях. Ако са останали свежи и зелени до сутринта, човекът ще е здрав през годината.

За изобилието на месеците през годината се гадае и с лук и сол. След като всички си легнат, домакинята разрязва глава кромид лук и слага в 12 люспи 2-3 щипки сол. Нарича ги на 12-те месеца и ги качва на покрива на къщата. На сутринта гледа дали солта се е стопила или не. Ако се е стопила, съответният месец ще е дъждовен и плодороден. Ако солта е останала и се е втвърдила, месецът ще е сух и неплодороден.

Моми, на които им е време да се женят, не месят хляб, защото се вярва, че ако се омъжат през годината, ще изнесат плодородието от къщата.
armageddonsports.com
0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност