Рилските езера изпревариха Витошка това лято

Рилските езера

Рилските езера са магично място, което запленява всеки път, когато го посетите. Тази година като че ли стана и модерно да се качиш до езерата през уикенда. Без притеснение всеки ще потвърди, че се е запалил по планините, чувайки разкази на близки и приятели за великолепната гледка, която Рила предлага от езерата.
„Има повече хора от на Витошка„, това изречение е актуално и за разходката до Рилските езера.

Доказателство за това са и данните, които Министерството на туризма обяви. А именно – повече от 100 хил. туристи са посетили Рилските езера през активния летен сезон като ръстът е над 12%, съобщи в Сапарева баня министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Сапарева баня има големи перспективи и за развитие на СПА, планински и културен туризъм, а близостта на града до столицата е важна предпоставка за увеличаване на туристопотока“, посочи министър Ангелкова. Трябва да бъде използвана и притегателната сила на Рилските езера и другите природни забележителности в региона, стана ясно от думите й.

„Положителна тенденция е, че се отчита ръст на нощувките в областта и общината от над 17%, но все още преобладават еднодневните пътувания. Затова с общи усилия трябва да задържим туристите по-дълго в региона като им предложим повече атракции и преживявания“, посочи още Николина Ангелкова.

По думите ѝ основен приоритет в работата на ръководената от нея институция е било въвеждането на правила и ред за функциониране на СПА сектора.

Важна стъпка за това бе приемането на Наредбата за условията и реда за сертифициране на „балнеолечебен (медикъл СПА) център“, „СПА център“, „уелнес център“ и „таласотерапевтичен център към Закона за туризма. Това е първи подобен подзаконов нормативен акт и с него се въвеждат минимални задължителни законови изисквания, на които да отговарят специализираните центрове. Така ще се прекъсне порочната практика всеки хотел с басейн или сауна да има възможност сам да реши дали да се нарече СПА център и по този начин да не отговори на очакванията на туристите.

„Започна процеса по сертифициране на всички балнео и СПА центрове на територията на страната по новите правила, като вече сме получили 107 заявления от специализирани обекти, които желаят да преминат през процедурата“, допълни Николина Ангелкова. Сертифицирането е доброволно, но само обектите, които са проверени на място ще могат да носят абривиатурата СПА и ще бъдат вписани в Националния туристически регистър.

Сапарева баня е част и от проекта за популяризираните на българските ЕДЕН дестинации, като за всяка от тях се изготвят тематични рекламни материали. Сред тях са и видео клипове, които ще бъдат готови до дни и ще бъдат представяни на международни форуми и туристически борси, каза още министърът на туризма.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×