SEVI отблизо дни преди новия им сингъл

SEVI

SEVI6 години на музикалната сцена групата SEVI ще отпразнува с ново видео и концерт в София.

Новата песен на нашумялата рок група носи името “Don’t Hesitate”, а концертът ще се състои в столичния бар „Rock it“ на 23 януари 2016 година, от 20.30 часа.

Срещаме се с тях, за да ни разкажат подробности и да разкрият малко от изненадите, които подготвят за своите фенове през 2016 г.

Кога се роди SEVI?

Светлана Близнакова: Групата стартира януари 2010 г. като проект, който създадохме с Рали Велинов. Преди това имахме много солови проекти с него, доста опит и доста пътувания в и извън страната и в един момент решихме, че музиката ни трябва да стигне до повече хора и създадохме групата. За тези 6 г. се смениха доста хора в бандата, но смея да твърдя, че групата доста стремглаво се разви през този период.

Финално в момента сме Рали Велинов – бас китарист и композитор, Десислава Маркова – клавир, Делян Кетипов – китара, Павлин Иванов – барабани и моя милост – Севи – вокал.

Как ви хрумна името на групата? Защо точно SEVI?

Светлана Близнакова: Идеята бе на Рали Велинов. Това първо беше идея за моя артистичен псевдоним, докато работихме соло, но след това остана и като име на групата, защото се наложи с времето. И решихме, че е подходящо продължение.
Как се решихте да направите групата?

Рали Велинов: Идеята беше моя и решихме понеже, когато бяхме двамата в самото начало, по-скоро се бяхме фокусирали върху производствения процес и създадохме доста парчета, които пътувахме и представяхме като търсихме опция за реализиране на солов проект. Тогава беше времето, в което се срещнахме с големи имена от световния музикален бизнес като Пиеро Касано – китарист на Matia Bazar и продуцент на Ерос Рамацоти, и Майкъл Бейкър – барабанист и артистичен директор на Уитни Хюстън и др.

Те много се впечатлиха от нашите демо проекти, но обаче не можахме да намерим инвестиции, за да работим с тях. Тогава решихме да се върнем в България и да започнем сами като сформираме група. Вече имахме това потвърждение за качеството на нашата музика и това ни даде ентусиазма да продължим сами нататък.

Как приключи за вас 2015 г. и какво ви предстои през 2016 г.?

Светлана Близнакова: През 2015 г. доста попътувахме. Стартирахме с книгата „Цената да бъдеш себе си“, която журналистът Николай Христов написа за нас. Бързам да уточня, че това не е биографична книга, а едно голямо интервю, което направихме с него.

След това 2015 г. продължи с доста участия тук и извън България. Направихме второ европейско турне. Обиколихме Румъния, Сърбия, Италия. За втори път гостувахме на няколко фестивала в Европа, на които бяхме поканени отново.

Подгрявахме Том Кийфър – фронтмена на CINDARELLA, който гостуваше в България на 7 октомври 2015 г.

Рали Велинов: А за 2016 г. ни предстои втори студиен албум, който очакваме да излезе края на март 2016 г.

Като се върна назад към 2010 г., когато основавахме групата, си спомням, че първата година беше по-мътна, тъй като тогава се сформираше групата, екип, сменяха се хора, пробвахме различни неща.

Първото ни участие беше с Васко Кръпката. След което решихме да създадем формат за млади артисти и за непопулярни банди. Форматът се казваше „23 часа и половина Rock It Marathon“. Беше голямо предизвикателство, тъй като никой не вярваше, че непопулярна рок банда може да създаде фестивал за авторска рок музика в България и да успее да го реализира. Въпреки това успяхме да го направим с помощта на бар Rock it, които бяха наши домакини. Успяхме да създадем две издания през 2012 г. на фестивала.

Първото издание бе през март 2012 г. и беше 3-дневен фестивал и качихме 30 групи на сцената, повече от които млади и непопулярни. Участваха и Звезди и Милена. И се получи много интересно, че и младите, и наложените имена споделяха една сцена. На ден идваха по над 1000 фена да слушат.

Октомври 2012 г. направихме второто издание на „23 часа и половина Rock It Marathon“. Тогава качихме 24 групи за 2 дни на сцената на клуба. Тогава лица бяха Васко Кръпката, Денис Ризов и др.

След този смел проект продължихме с издаването на няколко сингъла, с няколко клипа. Дебютният албум също беше през 2012 г.
Подгрявахме в Каварна Europe, а това ни даде старт на първото ни европейско турне. Отворихме собствено студио в София – SEVI Sound Studio.

SEVI

SEVI

Как ви възприемат българите при участията ви извън страната?

Светлана Близнакова: Не сме свирили изцяло пред българска публика в чужбина. Но когато са идвали българи на наши участия извън граница, винаги много са се радвали да ни видят. Друго си е да видиш свой човек на чужда земя.

Рали Велинов: Оказа се, че българските общности извън България са много добре укрепени и заети вече и почти не можеш да се пребориш за място под слънцето там. Но ще се радваме да ни поканят някой ден за такова участие.

От кого сте се учили като български изпълнители и кой ви е вдъхновявал?

Светлана Близнакова: Аз слушам всякаква музика и не мога да кажа, че имам кумир. Винаги съм се стремяла да не се влияя и се вдъхновявам от нещата около мен за музиката, която създавам.

Рали Велинов: Много е важно за един артист да успява да се дистанцира и да не се влияе от колегите си, защото волно или неволно понякога се случват плагиатства и човек започва да губи себе си, слушайки активно друга музика. Мен лично ме разконцентрира. Но същевременно следим това, което се случва като новости на музикалния небосклон.

А имате ли любима българска група?

Светлана Близнакова: Аз винаги съм харесвала БТР, защото са много мелодични. Това са една от бандата, която успяха да накарат българския език да звучи много добре в рок аранжимент. Звезди е много голям, много го обичам и много харесвам това, което прави. От младите банди също има такива, които впечатляват, като например колегите от Odd Crew, които толкова години се борят и заслужено събират успехи.

А какво ви е впечатлението – има ли глад за рок музика или чалгата преобладава?

Рали Велинов: Другите стилове като фолка не пречат. Напротив, мисля, че в България има едно явление, при което българите все още не искат и не могат да се отворят за новата музика. Свикнали са с добре познатите легенди – Металика, Сигнал, и като че ли за тях това е достатъчно и не искат да експериментират. Това е трудният период за навлизането на новата музика, но има предостатъчно фенове за всички. Но успяваме – музикантът къща храни.

Планувате ли колаборация с някой български изпълнител/група?

Светлана Близнакова: Да, разбира се. Даже в миналото имаме подобни проекти. В момента даже работим по такъв проект, малко ще издам – една италианска банда, с която се запознахме на нашето европейско турне. Плануваме съвместен проект, който е в ход, но няма да издам повече.

Рали Велинов: На български изпълнители дори сме предлагали да направим заедно колаборация, но за съжаление, те не са откликвали до този момент.

А какво ви предстои в най-близко бъдеще?

Светлана Близнакова: Това е концертът ни на 23 януари 2016 г., в ….. на който ще представим и най-новото си видео и първи сингъл от предстоящия втори студиен албум.

Рали Велинов: Като цяло за предстоящия албум може да загатнем, че в него има лека промяна спрямо първия, малко втежняваме звука, посоката остава същата. Явно сме натрупали агресия през тези години. Планираме да работим със световноизвестни имена, ще издам малко. Феновете могат да очакват наистина много интересно присъствие в новия албум, но затова, когато му дойде времето.

А кой измисля видеата ви?

Светлана Близнакова: Напоследък работим с Емо Цончев, който засне и клипа към On my own. Много сме доволни от неговата работа, намираме обща визия и идея с него. Той работеше и по най-новото ни парче – Don’t hesitate.

А какво мислите за всички риалита, които вървят в българския ефир?

Светлана Близнакова: „Продадени илюзии“ – аз съм твърдо против. Това е едно забавление за хората, които гледат, но не и за тези, които участват. За тях е една голяма лъжа, измама на техните мечти. Тези хора се надяват нещо да се случи, аз не си спомням някой от спечелилите да е издал албум, клип.

Рали Велинов: Популярните музикални аудио формати у нас за млади дарования са една добре измислена бизнес платформа за забавляване на широката маса, за печелене на едни добри пари, за популяризиране на младите таланти донякъде. Ако има някаква печалба за младежите, които участват, тя е единствена тази, че имат кратък миг слава, в който могат да спечелят някакъв вид популярност, но оттам нататък нещата стават много трудни и спечелването на един такъв формат е една голяма загуба за тях.

А хрумвало ли ви е да участвате като български представител в „Евровизия“?

Светлана Близнакова: Мислели сме го. Много хора ни караха да участваме, но бързо се отказахме от тази идея. Но отново смятаме, че нещата са опорочени. За нас пътят е друг. Ние не искаме да ни слагат в рамки и калъпи, защото когато човек е искрен, достига най-лесно до хората, защото няма маски.

А като пътувате по света усещате ли негативно отношение към вас, като българи?

Светлана Близнакова: От турнето ни през 2015 г. всички групи бяха много дружелюбно настроени, много ни се радваха, продължаваме да поддържаме връзка. Организаторите на самите фестивали нямаха негативно и високомерно отношение към нас заради факта, че сме българи. Напротив.

Рали Велинов: Там същото, в Европа, групите се оплакват от негативно отношение и толериране на определени групи, но нас не ни приемаха като конкуренция, много ни се радваха. Напротив, очакваха ни с нетърпение, знаеха песните ни, изкупиха ни тениските, дисковете, въобще – имаше голям интерес към нас.

А обмисляте ли турне сред българските общности по света?

Рали Велинов: Имали сме покани за САЩ, но все още съществува проблем с визовия режим. Още не може да се направи някаква система, по която артистите да пътуват спокойно.

SEVI

SEVI

Повече за SEVI може да видите на Фейсбук страницата им.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.