Примабалерината Вяра Начева : Винаги съм мечтала да изиграя „Лебедово езеро“ във Видин

Вяра Начева

Вяра Начева е примабалерина на Щатсопер – Берлин. Тя е била и в трупите в Дойчеопер и Есен. Родена е в крайдунавския град Видин и от дете мечтае да стане балерина. Начева изминава дълъг път от мечтата до нейното сбъдване.

Броени дни, преди да изиграе главната роля в прочутия балет на Чайковски „Лебедово езеро“, тя сподели:

Чудесна е идеята на академик Пламен Карталов да реализира с такъв голям успех първи летен фестивал „Крепост на вековете – „Баба Вида“. На него той постави за първи път у нас , на шлеп, акустирал на Дунава, оперите „Мантията“ и „Джани Скики“ от Пучини. Благодаря много, че той и художествения ръководител на балета на Софийската опера – Сара – Нора Кръстева, решиха на този фестивал да се играе и балет.

И ето ме в моя роден град Видин. В момента спомените ми се състезават един след друг и изпълват съзнанието ми. Не е ли съдба?! Когато започнах да се уча на първите балетни стъпки, под ръководството на моята учителка Катя Ангелова, това ставаше в читалище „Цвят“. И, о чудо! Ще изиграя ролите на белия и на черния лебед – Одета-Одилия, на площад „Бдинци“, който се намира на две крачки от моето читалище. Така, на 11 и 12 август, от 21:00 часа, детската ми мечта ще се сбъдне. И аз съм много, много щастлива! Вероятно, съм била чута от добра вълшебница, която е запомнила какво съм искала като малка и сега изпълнява желанието ми.

Поканих на спектакъла моята първа учителка по балет – Катя Ангелова да присъства на представлението. Ще бъде чудесно, когато двете ще се прегърнем след спектакъла. Това ще значи, че първо тя ми е повярвала, че ще стана балерина. После аз, през годините, вървях окрилена от тази вяра. Тя ми даваше сили, когато изпитвах трудности, разочарования, помагаше ми и при постигането на моите успехи! Човек винаги трябва да вярва на някого, който му е казал: „Ще станеш това, което мечтаеш! Ще станеш!“
Вяра Начева

Ние, хората, които сме родени край голямата река, сме по душа артисти. Не можеш да живееш край бреговете на Дунава и да не искаш да видиш и други светове, да не се питаш на следващия завой на реката какви чудеса могат да станат, ще участваш ли и ти в тях?!

Моите родители не са свързани с балета, но и те като учителката ми Катя Ангелова вярваха, че ще стана балерина. На 17 години бях поканена в състава на Есенската трупа от балетмайстора Владимир Малахов. През 1990 г. спечелих специалната награда на журито на Международния балетен конкурс във Варна, а през 1996 г. взех бронзов медал от същия конкурс. От 1997 г. съм примабалерина в „Щатсопер“ и първата ми централна роля е в „Лебедово езеро“.

Вяра Начева

Сега, докато репетирам във Видин, виждам Дунава и с малко повече въображение си мисля, че действието на прочутия балет на Чайковски се развива на тази вода. Да, Дунава и Видин също ми дадоха тласъка към „Лебедово езеро“ и аз съм благодарна и на голямата река. Тя носи със себе си много приказки и легенди, много мечти и на 11 и 12 август моето „Лебедово езеро“ ще спре във Видин, на площад „Бдинци“.

Каня всички мои мили приятели от града, каня почитателите на балетното изкуство, да бъдат с мен и с талантливата трупа на Софийската опера и балет, за да преживеем заедно „Лебедово езеро“.

През 2017 година се навършват 140 години от премиерата на балета „Лебедово езеро“ (1877) по музика на руския композитор Пьотър Илич Чайковски (1840-1893) на сцената на Болшой театър в Москва.

Вяра Начева

Във връзка с тази годишнина, Софийската опера и балет представя пред гражданите и гостите на Видин известния балет.

Действащите артисти на двете дати :

11, петък       сцена на площад „Бдинци“ пред Стамбол капия

ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО“                             21 ч.

Участват: ВЯРА НАЧЕВА, Цецо Иванов, Емил Йорданов, Георги Аспарухов, Боряна Петрова, Памела Пандова, Шарлот Берар, Иван Георгиев, Анелия Цолова, Иванка Касабова, Лора Бошнакова, Венера Христова, Георги Банчев, Александра Дрангажова, Джон Абенанти, Ирина Желева, Кирил Иванов, Еленко Иванов

12, събота               сцена на площад „Бдинци“ пред Стамбол капия

ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО“                        21 ч.

Участват: ВЯРА НАЧЕВА, Цецо Иванов, Емил Йорданов, Георги Аспарухов, Боряна Петрова, Памела Пандова, Шарлот Берар, Иван Георгиев, Анелия Цолова, Иванка Касабова, Лора Бошнакова, Венера Христова, Георги Банчев, Александра Дрангажова, Джон Абенанти, Ирина Желева, Кирил Иванов, Еленко Иванов

Времетраенето на балета е 3:20 минути, с три антракта.

Вяра Начева Вяра Начева

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×