Столицата на фъстъка почерпи с кафе от смокини

Община Садово, известна от векове със своето традиционно производство на плодове, зеленчуци и фъстъци, стана и столица на здравословното хранене. Градът бе домакин на Фестивала на еко- и биопроизводителите и арттворците.

„Честваме го повече от 80 години“, каза кметът на общината Димитър Здравков.

Кафе от смокини бе сред иновативните продукти, показани на феста. Приготвя се от смокини, отгледани в Родопите, и действа като натурален антиоксидант, имуностимулант и алкализатор.

Интерес предизвикаха натуралните чипсове в комбинации от морков и цвекло и ябълки и цвекло. Всички изложители бяха заложили на здравословните храни и напитки, повечето от които са подходящи и за вегетарианци и вегани – сладки от семена и ядки, веган торти, напитки от бял бъз, крекери със семена, хляб с квас, вегетариански банички, салами и луканки, направени от растителни продукти.

Занаятчии и арттворци показаха ръчно изработени играчки и пантофи от плъст, керамични бижута, торбички от плат с български шевици, икони.

Някои от изложителите предложиха семена и разсади от прави български сортове.

И тази година във Фестивала на еко- и биопроизводителите и арттворците се включи и Институтът по растителни генетични ресурси “К. Малков” – Садово, който от години разработва български сортове пшеница, лимец, просо, сусам и фъстъци.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×