Стотици се хванаха на голямото хоро в Брюксел

хоро, littlebg.com

ЕК

Стотици любители на народните танци се стекоха в центъра на Брюксел – на площад „Гранд плас“– за да се хванат на традиционното Голямо хоро. За трета поредна година хорото поведе заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева. Последваха я посланиците в Белгия на няколко балкански държави, българският заместник-министър на културата доц. д-р Бонка Петрунова и евродепутатът Ева Паунова, специални гости на проявата.

„Днес отбелязваме десет години от подписване договора за присъединяване на България към Европейския съюз. Радвам се, че на този ден ще извием българско хоро в сърцето на европейската столица“, каза от сцената Кристалина Георгиева и даде начало на Голямото хоро.

Както и предишни години, и този път тон за хорото дадоха солистите на прочут български ансамбъл за народни танци, фолклорен ансамбъл „Ботевград“. Музикантите засвириха типични български мелодии, а техните колеги-танцьори се смесиха с ентусиазираната публика. Освен българи, които добре познават танцовите стъпки, на хорото се хванаха и много чужденци, жители и гости на Брюксел.

За тях това беше първа среща с българската култура и народно изкуство. Сред най-атрактивните участници бяха изпълнители от любителски танцови групи от Белгия, облечени в народни носии. В събитието участваха и фолклорни ансамбли от Албания и Турция.

Целта на Голямото хоро е да покаже културното богатство на България пред жителите и гостите на голям и космополитен град като Брюксел. Стремежът е повече хора да се заразят с магията на нашенските танци, у които да се затвърди положителната представа за родината ни.

Голямото хоро се организира по инициатива на Кристалина Геогриева в рамките на фестивала за балканска музика и изкуство Balkan Trafiк! и със съдействието на Министерство на културата на България.

Фестивалът Balkan Trafiк! се провежда за девета поредна година. Тази година в събитието участва сръбската легенда Горан Брегович. По-късно тази вечер в програмата ще се включат други български изпълнители – етно фюжън групата „Оратница“.

Вижте видеото на голямото хоро в Брюксел http://europa.eu/!tD94hc.

417845_564936976874173_1393803316_n

554131_564936833540854_499819304_n

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.