Пещера Венеца! Вече можем да разгледаме една от най-красивите пещери у нас

пещера Венеца

община Видин
Една от най-красивите пещери в България вече е открита за посетители и всеки може да я разгледа.

„Благодарение на програмите за трансгранично сътрудничество и развитие на селските райони това вече е един завършен и напълно социализиран туристически обект“. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите й предстои пещерата да бъде включена в маршрутите, които Министерството на туризма разработва, което ще я превърне в още по-популярен туристически обект.

Пещера Венеца вече е обновена и достъпна за всички благодарение на европейския проект „Чудните пещери“, финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество. По нея са създадени два проекта – за социализиране на „Венеца“ и  за сръбската „Райкова пещера“, които са на обща стойност близо 100 хил. лв.

По Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. във Венеца са изградени художествено осветление и достъп за посетителите, като тези дейности са на стойност над 150 хил. лв.

Природният феномен се намира на 1 км югозападно от село Гара Орешец към община Димово, област Видин, и на около 13 км от скалния град Белоградчик. Тя е рядко красива, подземните коридори са с дължина 200 метра, на които са разположени 5 зали.
Вътре могат да се видят красиви сталактити и сталагмити, както и причудливи образи от ледени кристали. Образуванията са цветни и учените обясняват образуването им с липсата на кислород, при което водата кристализира, а различните цветове се получават от различния състав на глината и скалите.

Днес пещерата е готова да посреща гости от България и от света – направена е пътека, поставено е осветление, изграден е заслон, има туристически информационен център и предстои да бъде открит втори. Ще бъдат изградени 400 м път и паркинг. Оформени са пешеходни пътеки над пещерните образувания.

Във вътрешността на лабиринта могат едновременно да влизат по 15 души. Целият маршрут е дълъг около 200 метра и той ще  може да бъде разгледан за час и половина.

Венеца

община Видин
×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.