Захарните петлета, които може да хапнете само в Етъра

Етъра

Снимка: Росица Николова

„Етър“ е български етнографски комплекс в Габрово. Разположен е в градски квартал със същото име, но веднага след като прекрачите голямата дървена порта, ще се озовете векове назад във времето.
В етнографския музей на открито миналото е нахлуло във всеки ъгъл на чаршията с шума на занаятчийските работилници за ножарство, сарачество, тъкачество, хлопкарство, бакърджийство и др.

Майстори в занаятите – дърворезбарство, грънчарство и други, показват на посетителите какво умеят ръцете им и с какво са изкарвали прехраната си българите в миналото.

Етъра

Снимка: Росица Николова

А знаете ли къде е най-голямата навалица и къде най-силно заблестяват детските очи? Пред ателието шекерджийница.

Пред ниската дървена портичка се вие опашка от хора, чашащи да си купят захарни цветя, забучени на клечка, сладък бал суджук и едри бели парчета нуга халва, приготвени по старинни рецепти. Децата се впечатляват най-много от червените захарни петлета, както и от сладките фигурки на катерички и котета в искрящи цветове.

Етъра

Снимка: Росица Николова

По старинна технология в шекерджийницата се изработват захарни изделия, носещи духа и аромата на отминалите времена. По калдаръмената уличка се разхождат хора, хапващи различни видове халви и сусамки, захарни плочки, локум, както и прословутото „бяло сладко“.
Етъра

Снимка: Росица Николова

В малки пликчета пък ще намерите други изкушения – бонбони с интересни имена. Такива са например – чорбаджийските бонбони и сечената мента.

Етъра

Снимка: Росица Николова

Тук може да откриете и така известния бал суджук. Ако ви хареса, направете си и у дома.

Ако сладичкото ви идва в повече, балансирайте вкуса с нещо от фурната. Само последвайте аромата. Носът ви няма да ви подвете.

Етъра

Снимка: Росица Николова

В етърската фурна се приготвя прословутият симид с нахутена мая. Може да хапнете още хрупкави крутони в пакетче или сусамени гевречета. Не бързайте. Застанете пред прозорчетата на дюкянчето и просто гледайте как с широки дървени лопати се вади хлябът от пещта.

Етъра

Снимка: Росица Николова

На излизане пък ще ви изпрати наниз от кървавица, както и куп току-що изечени меки пърленски с масло и сирене.

Етъра

Снимка: Росица Николова

Материалът е на bistro.bg.
Етъра

Снимка: Росица Николова

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.