В Рим луднаха по сладолед с българска роза

 

Дива мента, джинджър, босилек, късни мандарини или цвят от годжи бери? Това не са съставките на летни коктейли, а на най-модните вкусове италианско джелато, които дефилираха на Деветото издание на фестивала на джелато в Рим. Това е като Седмицата на прет-а-порте в модата, но представя тенденциите в сферата на „студеното”. Организира се всяка година от Карпиджани Джелато Юнивърсити в Болоня, през която минават всяка година по 7000 студенти.

Истинското откритие на римското издание беше сладолед с вкус на малини и българска роза. След козметиката, където тя открай време е съставка в най-известните парфюми в света, нашата роза навлезе най-после и в сферата на италианското джелато. Не бъркайте сладолед (айскрим) с джелато – първият е замразен индустриален продукт, а вторият е занаятчийски, който се прави само от свежи съставки и се консумира веднага.

Едва ли за десерта с българска роза можеше да се намери майстор с по-подходящо име – “дизайнерът” му се нарича Розарио Никодемо. Той е един от хората, които диктуват тенденциите в ледената сфера – неотдавна беше избран за най-добрия майстор на джелато за годината в Италия.

Въпреки че джелатото с малини и рози се продава отскоро, то е сред най-бързо разграбваните продукти и в двата магазина на “Каноло сичилиано” в Рим. Розарио го измисля, след като на Великден му носят от България бурканчета с желе от розови листа. “Българската връзка” е кърджалиецът Костадин Георгьовски, който работи в сладкарската лаборатория на Розарио и съдружника му Еудженио.

“Избрах българската роза, защото е една от най-добрите в света. Тя е сладка и ароматна. Освен това е единствената роза, от която се приготвя сладко. Направих отвара от розови листа, комбинирах я с 50% малини и се получи чудесно съчетание”, разказва Розарио.

Че е свежо и разхладително, може да се убеди всеки, който го опита. То е приятно сладко, но не и сладникаво. Няма нищо общо със силно упойващия аромат на някои български продукти, в които розовото масло ти се пропива навсякъде. За направата на този вид джелато сорбет (той не съдържа мляко) Розарио не използва никакви спойващи съставки, а единствено лимонови и малинови фибри. Не се прибавя захар, а само захароза и трехалоза, тъй като розата сама по себе си е сладка.

Много тренди са и други два вкуса джелато, представени от съдружника и шурей на Розарио – Еудженио Мороне. Той също е “топдизайнер” в студената сфера и е европейски шампион за 2016 г. Изключително свежо е измисленото от него джелато сорбет от лимон и босилек. Вкусът, с който Еудженио спечели титлата на Стария континент, е сладоледен сорбет от късни мандарини, ароматизиран с джинджифил и люта мента.

“Все едно да направиш билков чай от джинджифил, който изстудяваш. Затова и не е с цвят на мандарина, тъй като основата му е от джинджифил. Ароматизиран е с люта мента и е много освежаващ. Това е сорбет антиоксидант и е много подходящ след рибното ястие в ресторанта, тъй като оставя свеж дъх. Нарича се от късни мандарини, защото те се берат не като другите през ноември-януари, а през март. С климатичните промени се намират дори през април и май. Те са много по-сладки.”

Всички продукти, които Розарио и Еудженио използват, са натурални. И двамата майстори са в прекрасна физическа форма и са най-добрата реклама за здравословните продукти, които консумират всекидневно покрай приготвянето на нови вкусове джелато.

“Още от детството си харесвах занаята на майстора на сладолед. Работил съм и като продавач – така научаваш какви са вкусовете на хората. Като малък работех всяко лято по 16 часа дневно в Римини, Таормина, Палермо, Калабрия… След това дойдох в Рим, където един човек ме научи да правя натурално джелато”, разказва Еудженио Мороне.

Как да различим истинското джелато от сладоледа с разни добавки?

“Първото, което клиентът трябва да направи, е да види списъка със съставки. Доброто джелато има най-много 5-6 съставки. Цветът трябва да бъде естествен, а не ярък. В противен случай има оцветители. Джелатото не трябва да излиза над металния съд, т.е.не трябва да надвишава линията на изстудяване – в противен случай значи, че съдържа нещо, което му помага да не се топи”, казва Еудженио.

Колко сладолед яде един майстор? “Много, аз лично минимум по два на ден. Обичам най-много сорбет. Той е по-добър, защото е по-лек. Джелато сорбетът е без мляко, малко по-студен е, но е и по-освежаващ от джелатото. 100 г джелато сорбет означава 100 калории, а 100 г джелато със сметана е минимум 160 калории.”

Смята се, че сладоледът в днешния му вид е измислен през 1559 г. от флорентинеца Бернардо Буонталенти. На банкет на Медичите той сервира студен крем от мляко, мед и жълтъци и жъне триумф.

Днес Италия е номер едно в производството на джелато и има 39 000 магазина за сладолед. Втора е Германия с 9000.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.