Начало Малка България Трън изненадва с шатра на науката за Празника на киселото мляко

Трън изненадва с шатра на науката за Празника на киселото мляко

0 Коментар

В края на този месец град Трън кани гости за Празник на киселото мляко, съобщава БНР.

В центъра на близкото до Трън село Студен извор е роден д-р Стамен Григоров – откривателят на млечно-киселата бактерия Lactobacillus Bulgaricus, която има заслуга за отличителния вкус на българското кисело мляко.

Днес в родната къща на откривателя се намира Музеят на киселото мляко, който е притегателен център за туристите не само през въпросния Празник.

Самото събитие е в последната събота на юни – или на 29 юни.

В последните години трънския край става все по-привлекателно място за туристи – разказа в ефира на Радио София Ирена Иванова. Тя е новият председател на фондацията „Д-р Стамен Григоров“, създадена през 1996 г. от наследниците на откривателя с цел популяризиране дейността му. – Тук има прекрасна природа и много места, които могат да бъдат посетени. Регионът опитва да се запази като екологично чист. Подходящо е за съботно-неделни маршрути, а така също и за еднодневни разходки и почивки.

На празника на 29 юни ще бъдат представени традиционни български рецепти за кисело мляко, за сирена, кашкавали и други млечни продукти.

Фестивалът е създаден през 2007 г. и имаше известно прекъсване. Възстановен е през миналото лято (2018).

Отличава се със своята автентичност. Държим на екологично чистите, домашно приготвените храни.

Освен това тази година ще изненадаме посетителите с шатра на науката, където ще под микроскоп ще може да се види как изглежда Lactobacillus Bulgaricus. Ще има и шатра на занаятите, в която ще се покаже традиционната на този край керамика.

Сред участниците са и фермери от съседните райони, а така също и от Сърбия. Списъкът се допълва. А сред посетителите и дегустаторите може да бъдете и вие…

armageddonsports.com
0 Коментар
0

Подобни публикации

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност