Хайде на лов! 4000 ловци тръгват из гората

ловци

Остават броени дни до откриване на ловния сезон в България. От 13 август (събота) всички ловци ще могат се насладят на хобито си напълно легално. Преди това законът категорично забравяна улова на дивеч в страната.

А тази година новите мераклии да отстрелят голяма плячка са около 4000. Или точно 3 709 българи са успешно издържалите изпити за придобиване право на лов. Данните са на Изпълнителната агенция по горите.
Ловуването се разрешава на притежаващите членска карта и билет за лов, заверени за съответната календарна година. За всеки конкретен лов се издава и съответно разрешително за лов.

Общо 4 553 бяха кандидат-ловците, които се явиха на изпити за придобиване право на лов тази година. За 2016 г. 78 ловни сдружения имаха право да провеждат подготвителни курсове.

На една дата имаха право да се явят не повече от 25 души от съответния курс. Теоретичният изпит включва три нива – тест, писмен и устен изпит, като за явяване на всяко следващо ниво трябва да бъде издържано предходното.

Тестът съдържа 104 въпроса, съответстващи на темите от програмата за теоретична подготовка на бъдещите ловци, групирани по раздели на модулен принцип. Писменият изпит включва два въпроса от различни раздели на преподавания материал.

Кандидатите, допуснати до устен изпит отговарят на уточняващи въпроси на комисията, които са свързани с развитите от тях писмени въпроси. Само издържалите теоретичната част имат право да се явят на практически изпит, който включва стрелба по силует на дивеч (заек) и стрелба по панички.
На тези, които успешно са издържали изпитите, пожелаваме успешен ловен сезон!

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.