Арбанаси стана национален център на българщината

Арбанаси 
В архитектурния резерват, който се намира точно над Велико Търново, два дена над 2000 изпълнители от всички етнографски области на България се надпяваха, надсвирваха и надиграваха.

Фестивалът „Насред мегдана” събра 143 формации и индивидуални изпълнители, като възрастта на участниците бе между 5 и 85 години.

По време на откриването кметът на община Велико Търново Даниел Панов пожела на всички да бъдат здрави, да съхраняват и предават на поколенията нашата българска култура, фолклор, обичаи и традиции, защото те формират идентичността на нацията.

Фестивалът имаше конкурсен характер, а категориите, в които участниците се надпреварваха, бяха две – за обработен и автентичен фолклор. Председател на авторитетното петчленно жури бе Асен Павлов – художествен ръководител и хореограф на ансамбъл „Чинари“.

Арбанаси
„Насред мегдана” се проведе за шеста поредна година, с организатор местното читалище „Иларион Драгостинов – 1897”, със съдействието на Община Велико Търново и Кметство Арбанаси.

Извън конкурсните награди  участниците се състезаваха за специалния приз на Кмета на Община Велико Търново и наградата на читалище „Иларион Драгостинов – 1897“. Подготвени бяха много допълнителни и поощрителни отличия за детска или младежка формация, за новосъздаден състав, награда на журито и награда на публиката.

Арбанаси

Представени бяха също хapaктepни oбичaи зa paзличнитe peгиoни в cтpaнaтa – тракийска сватба, кукерски чанове и др. За малчуганите бе организирано училище по рисуване.

Част от съпътстващата програма бе т.нар. „Улицата на занаятите“. Своите умения демонстрираха пазителите на изчезващите занаяти от цяла България.

Арбанаси
Арбанаси

 

×