Българи, да изберем 10-те научни чудеса на България!

nauchnichudesa.com

nauchnichudesa.com

Кои са научните открития, с които светът ще запомни България? Това ще решим всички ние чрез гласуване в кампания на БАН. Кандидатите за тази престижна класация са 50, като сред тях са компютърът, киселото мляко, брауновият газ, шестият сърдечен тон, въздушната възглавница и автоматичната скоростна кутия в колите.

Всеки от нас може да се включи в гласуването, което ще продължи до ноември. Битката за първите 10 места ще се окаже доста трудна. Ако погледнем предложенията, ще видим, че ние, българите, стоим в основата на толкова много изобретения, които днес правят живота ни по-лесен. Освен технологични феномени, кампанията ще отличи и перспективните млади български откриватели.

Един от тях е Христо Стоянов. Трудно можем да разберем технологичната страна на неговата идея. Ако тя обаче бъде възприета от интернет доставчиците по света, всеки от нас ще се чувства много по-сигурен, докато рови из мрежата.

„Механизмът, който аз създавам, може да подобри една инфраструктура, която е част от интернет. Този механизъм предоставя голяма доза сигурност”, обяснява Христо пред Нова телевизия.

Проектът му няма да остане глас в пустиня. След участие в елитен научен форум, системата за сигурност е забелязана от големия ИТ бизнес – не само защото е уникална, а защото нейният създател е не просто учен, а откривател.

Именно изследователите са създали това, с което ние днес се гордеем.

Шестият сърдечен тон на професор Иван Митев, брауновият газ на емигранта Илия Вълков, компютърът на Джон Атанасов, изследванията на киселото мляко, календарът на прабългарите, копирната машина, противозачатъчните хапчета, електронния часовник и уникалният стикер, който предпазва кредитните карти от скимиране – и така общо 50 номинирани изобретения, които родният гений е подарил на съвременния свят.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.