Българи правят сноубордове по поръчка

Най-трудното за един стартиращ бизнес в България, освен финансирането, е че държавата не предлага облекчения за стартиращ бизнес, особено за малки компании като нашата.
Това казаха основателите на стартъпа за ръчно произведени ски и сноуборд Cloud9 Мирослав Георгиев и Владимир Димитров в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

сноубордове

С помощта на Rinker’s (компанията спечели конкурса Rinker’s Challenge през миналата година – бел. ред.) успяхме да купим някои машини, които ни помогнаха да улесним производството, успяхме да се пренесем в по-просторна работилница, за да произвеждаме малко повече.

Помогнаха ни в много аспекти в чисто бизнес план, защото ние сме инженери и до сега не сме имали никакъв бизнес опит, споделиха гостите.

„Правим сноубордове и ски по поръчка. Нашите продукти са насочени към freeride и freestyle. Човек няма как да добие реална представа за сноуборда или ските по тяхната външност“, обяснява Владимир Димитров.

сноубордове
Младите българите използват специални материали за производството на бордовете си – ясен и трепетлика, като това е само за дървената част, в сърцевината. Останалата част от борда е направена от пластмаси, смола, карбон и много др. неща. Затова конструкцията се нарича сандвич, защото има много пластове. Най-важната част е самото ядро – вътрешността на ската и борда определят главните им характеристики. Останалото е комбинация от материали, тестове и много работа.

При масовото производство се правят хиляди бордове и ски на ден, а при нас, в работилницата в Ботевград, се прави един до два чифта на ден, ако всички материали са предварително подготвени, уточняват иноваторите.

През първите две години целта бе да се правят модели, да се тестват, да се подобряват технологиите и моделите, докато съответният модел не е завършен и не се представи на пазара, но вече успяхме да завършим няколко модела и засега отзивите са само положителни, обясниха предприемачите.

„Другият тест е самата издръжливост във времето. Трябва да мине поне един сезон, а истинското качество се познава, ако бордът или ските издържат пет сезона“, казват още младите бизнесмени.

сноубордове

Според тях „пазарите, към които се целят, не са толкова познати на зимното общество в България – Русия, Китай и вече навлизаме и на европейския пазар, който е пренаситен с такъв тип стоки. Всеки ден се появяват нови марки. За Еврапа „Произведено в България“ все още не събужда толкова сигурност. Засега виждаме, че има интерес от Русия и следваме тази посока“.

По думите на инженерите тази година продуктите са се продавали с early bird sale и са били на промоционални цени, „които варират между 700 и 1100 лева, а догодина ще претърпят промяна“.
Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.