Какво ще се случи с българите в Америка, след като Тръмп стана президент?

българите в Америка

Какво ще се случи с българите в Америка, след като Доналд Тръмп стана президент? Този въпрос е актуален все повече и повече. Оказва се, че десетки хиляди българи без легален статут в САЩ са вече под прицела на новия президент.
В САЩ от няколко дни има протести срещу указа на новия президент Доналд Тръмп, с който забранява влизането в страната на жители от седем, предимно мюсюлмански страни.

Това е поредният от серията му антиимиграционни укази, които изглежда създават страх у имигрантите – особено тези, които нямат легален статут. Сред тях са и десетки хиляди българи.

Само с един подпис Доналд Тръмп може да обърне живота на милиони и изглежда, че не се притеснява да го прави.

Десетки хиляди българи, които са без легален статут в Америка, са вече под прицела на новия президент. Досега те бяха под закрилата на разпоредбите на Обама.

Облекченията за тях вече не важат. Тръмп нареди на градските и щатските власти да докладват имиграционния статут на всеки задържан, дори и за дребно престъпление, като каране в нетрезво състояние, например.

Президентът заплаши, че ще спре парите на градове-убежища за имигрантите без статут като Чикаго, Ню Йорк, Сан Франциско, ако не се съобразят с новите изисквания. Кметът на Маями вече се съгласи, за да не загуби федерално финансиране.

Управата на повечето градове обаче потвърдиха, че остават убежища. Българите без статут остават притеснени, казва адвокат Кристина Крилчев пред Нова. Новите настроения ще се отразят и на преговорите за отпадането на американски визи за българи.

Стана ясно и че скоро не може да се очаква отмяна на визите за българите, пътуващи до САЩ, заяви пред Дарик радио американският посланик у нас Ерик Рубин.
Той обясни, че процедурите за получаване на визи ще стават все по- лесни, но пълната им  отмяна не се предвижда.

Посланик Ерик Рубин коментира още, че през тази година ще лобира за срещи на високо равнище между САЩ и България, включително за среща между новите президенти на двете страни Доналд Тръмп и Румен Радев.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×