България – мечтаното място за почивка на румънците

www.nesebar.co

www.nesebar.com

Румънските младежи имат обичайно по три почивки годишно – две кратки ваканции, тип уикенд в Европа и лятна ваканция между седем и 10 дни в България, Гърция, Турция или Испания. Това сочат данните на най-големия туроператор за чартърни ваканции в Румъния.

По думите на мениджъра на туроператора Мариус Пандел се наблюдава увеличаване на броя на почивките, които правят младите румънци в рамките на годината, като това води и до увеличаване на бюджета за годишни ваканции.

„Ако изберат по-скромно настаняване като бюджет, то румънските млади туристи обикновено харчат допълнителни средства за развлечение като различни спортове, екскурзии или коли под наем“, казва Пандел и допълва, че средният им бюджет за почивка е 300-350 евро на човек (настаняване и транспорт).

Според проучване на Националното сдружение на туристическите агенции (НСТА) в Румъния в последните десет години пътуванията на младите хора (между 26 и 35 години) в страната са се увеличили с 21 на сто. Най-силно е обаче увеличението при пътуванията на румънците над 55 години – с 35 на сто спрямо 2005 година.
„Румънският туризъм се разви впечатляващо в последните десет години, румънците пътуват все повече и са по-информирани отпреди“, казва Адриан Войкан, председател на комисията по маркетинг на НСТА, по чиято инициатива е извършено проучването. По данни от допитването расте и броят на румънците, които имат възможност да отделят по-значителни средства за почивката си.

Около 17 на сто от румънците ще похарчат над 4000 леи (1800 лева) за почивката си тази година. През 2005 година само пет на сто от северните ни съседи са заделили такава сума за почивка. Тази година под 1000 леи (450 лева) за семейна почивка отделят само 11 на сто от румънците, докато десет години преди това 34 на сто от тях за почивали за тези пари. Намалява и броят на румънците, които не почиват. Ако през 2004 година 44 на сто от румънците не са били на почивка, то през миналата година броят им е намалял до 22 на сто.
„Както и преди десет години половината от населението отива на почивка в Румъния, но ваканциите в чужбина почти са се утроили – от 9 на сто през 2004 г. на 28 процента през 2015 година“, е посочено в проучването.

Най-новите данни на на българския Национален статистически институт (НСИ) показват, че за първото тримесечие на 2015 година спрямо същия период на предходната година разходите за туристически пътувания на българите в чужбина също нарастват, а тези за пътувания в страната намаляват.

Прочетете още:

50 български места, които ще ви спрат дъха

7 български крепости, които ще ви оставят без думи

11 снимки от България, които сякаш са от приказките

Още интересни материали може да намерите на страницата ни във фейсбук