„Дигитален театър“ за всички по света

БТА

БТА
Благодарение на първата по рода си в България платформа „Дигитален театър” българските общности в чужбина и почитателите на танца, театъра и музиката могат да се насладят на родните сценични изкуства от домовете си.

Услугата стартира в края на октомври и само за няколко дни събра зрители от 11 държави, съобщава БНР.

„Дигитален театър” ще осигурява достъп до екранизирани постановки и техните телевизионни версии и известни класически пиеси, заснети във водещите български театри, които с днешна дата вече не се играят. Любителите на сценичното изкуство ще могат да гледат и най-актуалните спектакли, директно заснети от живи представления (премиери в театри в България и излъчвани в реално време на тяхната игра на сайта).

Лъчезар Думанов – вдъхновител, инициатор и основател на проекта, твърди, че платформата в момента набира скорост и постоянно ще предлага все по-нови и по-интересни неща. „В момента водим преговори с Националния дворец на културата. Може би скоро ще имаме конкретни представления, които да предложим от там. Постоянно имаме срещи с продуценти, с организатори на всякакви културни събития, така че просто е въпрос на време платформата да започне да предлага всякакви неща от сценичното изкуство. За момента това е един абсолютно нов казус за някои продуценти и институции, с които се срещаме. Дори стриймингът и свързаните с него авторски права. Те са дефинирани неотдавна в нашия Закон за авторското право“.

Засега не се предвижда дублаж на постановките, защото проектът е замислен да разпространява българска култура сред българските общности по целия свят. При проявен интерес от страна на чужденци обаче, от екипа са готови да помислят и в тази посока.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.