Ето как германците уважиха шопската салата

P1100003
Българската шопска салата привлече интереса на германците. Обществените радио и телевизия ARD излъчиха репортаж за историята и уникалността на националното ни предястие.

„Обичам я. Лично аз я опознах и обикнах със сирене„, възкликва авторката на репортажа Карла Енгелхард, която е израснала в бившата ГДР, цитирана от Дарик радио. В краткия си филм тя разказва как е срещала огромни трудности, за да си набави всички необходими продукти и да си приготви салатата.

Единственото изключение е лятото на 1986 г., когато ГДР била буквално залята от пресни зеленчуци. Причината: след катастрофата в Чернобил социалистическите страни не можели да пласират земеделската си продукция на Запад и затова всичко се стичало към ГДР.

Германката с гордост споделя, че и до днес продължава да обича шопската салата. Нещо повече – тя е част от биографията й.

shopska-salata-116124-500x334Авторите на филма развенчават всички слухове, че шопската салата е по стара балканска рецепта и посочват, че целия й състав е по чисто българска рецепта. Дори цветовете на продуктите са в бяло, зелено и червено като българския национален трибагреник.

В немския репортаж участие взима и историкът Стефан Дичев, който е голям любител на шопската салата и докато се рови из архивите, научава, че шопската салата е изобретение на българската държавна туристическа фирма „Балкантурист“ и е дело на професионални готвачи.

Салатата е „измислена“ през 50-те години, а целта била на туристите да бъде предложен един чисто български продукт, директно от „зеленчуковата градина на Европа“, както тогава наричали България.

Специалистът по здравословно хранене Христо Христозов, който също взима участие в репортажа и е любител на шопската салата, разказва колко полезна е тя и също добавя, че е типично българска храна. Той обаче споделя, че и други балкански държави си приписват заслугите за измислянето й.

Христозов разказа как преди около десетина години в ресторант в Загреб, представяли шопската салата като хърватско национално ястие. Българинът възмутен, повикал управителя на заведението, за да му обясни, че е в грешка и шопската салата е българско национално ястия.

Впоследствие обаче избухнал страхотен балкански спор, спомня си Христозов.

×