Начало Made in BG Чирпан ухае на Фестивал на лавандулата

Чирпан ухае на Фестивал на лавандулата

0 Коментар
лавандулаВ Чирпан за трета поредна година се открива Националният фестивал на лавандулата, обяви Нина Гиргинова,  председател на Инициативния комитет. Съорганизатор е община Чирпан.

Началото ще бъде в петък, 22 юли, от 10.00 часа с карнавално шествие. За първи път ще бъде избрана Царица на лавандулата. Претендентките за короната са осем и са на възраст от 6 до 86 години. До петък списъкът може да нарасне.

В парка „Яворов“ ще отвори врати детска лавандулова работилница. Вечерта в амфитеатър на къщата-музей „Яворов“ започва традиционният джаз фестивал.

лавандулаПрез втория ден на фестивала ще се открие базар на лавандулови продукти в село Средно градище. В землището на селото са били засадени през 1907 г. първите в България лавандулови насаждения.

Във винарна в село Могилово ще има изложение на ретроавтомобили и богата фолклорна програма.

През втория ден от фестивала ще има премиера и на филм, който разказва за историята на лавандулата в България. Филмът е заснет от екип от САЩ през миналата година.

Между Чирпан и Стара Загора на близо 5000 декара почвите и климатът са най-подходящи за отглеждане на ароматното цвете, припомни Нина Гиргинова.

Източник: БТА
лавандула
0 Коментар
0

Подобни публикации

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност