Гоним рекорд на Гинес за най-голяма сватба

Facebook

Facebook

Със сватбена софра (месал) от 700 до 900 метра, но която ще насядат към 4000 гости и ще бъдат сервирани 2,5 тона агнешка яхния, се канят да покорят Гинес от сдружение „Лудогорие 2012“.

Трите рекорда: за най-дълги месали, многолюдна старавремска женитба и най-голямо количество сватбена гозба, ще бъдат поставени на Националния фолклорен събор „Лудогорие“, който ще се проведе от 3 до 5 юли край Разград.

Участие в събора са заявили 200 състава от страната. Очакват се и българи от Украйна. В трите дни, в които в местността Пчелина ще ехти народна музика и ще се вият хора, на сцената ще се изявят хиляди участници.

Това съобщи безнесменът Валентин Димов от сдружението, който е сред основните организатори и спонсори на проявата. Кулминацията на тържествата на българщината ще бъде в третия ден, когато ще бъде пресъздадена тракийска сватба. На истинска старовремска церемония ще се венчаят младоженците Стойка и Росен от Старозагорско. Те са изпратили до организаторите видеоматериал, който им осигурил специалната сватба. За нея по поляните ще бъдат опънати почти километър месали, на които ще се наредят глинени съдове, погачи и сирене. За очакваните към 4000 гости на тържеството ще се сготви яхния от поне 25 агнета. По приготвянето и сервирането ще бъдат ангажирани към 130 човека, допълни Димов.

Участието във възстановката и събора е безплатно, но тези, които искат да седнат на трапезата и да станат част от рекордите трябва да са с народна носия. На всеки сватбар ще бъде предоставена лента за ръка с номер, който ще бъде записан в специална книга с двете имена на участника. Така ще бъде документиран броят на гостите, седнали на трапезата.

Организаторите съобщиха, че няма да върнат никой гост и призовават всички да подкрепят родолюбивото дело. Очаква се то да струва към 60-70 000 лв., осигурени от дарители.

Миналата година на събора беше пресъздадена венчавката от филма „Време разделно“, с която беше поставен балкански рекорд за най-дълга сватбена трапеза. Догодина пък ще бъде показана капанска.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.