Начало BG Открития Проф. Георги Лозанов – откривателят на цяла една наука

Проф. Георги Лозанов – откривателят на цяла една наука

от Саня Раева
1 Коментар
wikipedia

wikipedia

Знаете ли какво е направил проф. Георги Лозанов? Не?

Засрамете се тогава. Този велик българин открива изцяло нов начин за изучаване на различни дисциплини – една цяла нова наука – сугестология.

Именно той е създателят на науката за внушението и нейното приложение в педагогиката — сугестопедия. След дългогодишен труд и множество изследвания българският учен разбира как мозъкът може да използва по-голяма част от потенциала си.
На 22 юли 1926 г. е роден проф. Георги Лозанов. Той е доктор по медицина, специализирал психиатрия и неврология, а по-късно и физиология на мозъка, завършил и второ висше образование по педагогика и психология.

Неговият метод е българско чудо, признато от ЮНЕСКО, чрез което се учи от 3 до 5 пъти по-бързо. Изпробвана е на територията на нашата страна и то успешно, но по неясни причини експериментът е прекратен.

Децата, участващи в него, са взели първи и втори клас в рамките на една година, а в трети са взимали материалът за четвърти. „Опитните зайчета” са изучавали математика чрез опери, в които се е говорило за числа, а четене чрез картинки.

Въпреки че в България методът- Лозанов спира, в повече от 20 чужди държави, сред които Австрия и САЩ, се основават специални учебни заведения, които черпят положителното от него с пълна сила. Жадни за знания деца усвояват по занимателен начин все по-бързо и лесно сухата материя, преподавана в обикновените училища.

Сугестологията е наука, която има за предмет един нов тип сугестия. За разлика от хипнозата и клиничното внушение, сугестията дава възможност на личността да избира едновременно разсъдъчно и интуитивно според своята структура. Чрез хармонизиране на учебния процес участниците в него се освобождават от наложените социални исторически норми за ограничените възможности на човешкия ум и едновременно с това се стимулират интересите, възприятията и интелектуалната им активност.

Методът е изключително сполучлив при изучаване на чужди езици. Първият експеримент в тази насока, приложен отново върху деца, е бил да се запомнят хиляда френски думи в рамките на един ден и приключва успешно.

Дори проф. Георги Лозанов е учуден от бързите резултати, но фактите говорят сами. След като създава и ръководи години наред Държавен научноизследователски институт по сугестология и Научен център (факултет) по сугестология и развитие на личността към Софийския университет, българският откривател заминава за Виена, където е начело на Научен институт за изследване на ученето. Там той продължава да развива идеите си и да ги предава на малка и големи.

Въпреки че получава голям брой предложения за работа и условия за много добър стандарт на живот, се прибира в родния край.

Казва, че България е неговата страна и е убеден, че тепърва предстои други будни умове да усъвършенстват започнатото от него.1 Коментар
0

Подобни публикации

1 Коментар

мик 19/09/2017 - 22:42

проф.Г.Лозанов, казваше преди промениете (1990 г.), че баба Ванга е шарлатанка,,, но неговите публикации и научни трудове не са помогнали дори на една десета от хората, на които е помогнала баба Ванга с нейната необяснима интуиция …и без титли :)

Reply

Оставете коментар

* Използвайки този формуляр, вие се съгласявате със съхранението и обработката на вашите данни от този уебсайт.

Този уебсайт използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и стриктна политика за поверителност при обработка на Вашите лични данни. Приемам Политика за поверителност