Хайде на „Хоро край морето”

bed65b260284f1f1940ead97df67f14f

За трета поредна година талантливи танцьори с пъстри носии, много радост, енергия и заразяваща жизненост ще завладеят площада на Царево.

Това ще се случи на 6 юни, когато започва третият Национален фолклорен фестивал „Хоро край морето”.

Фестивалът дава възможност за изява на любителските фолклорни клубове от страната и популяризира народното фолклорно наследство.

„Хоро край морето” ще бъде открит официално в 18:00 часа на 6 юни от кмета на община Царево инж. Георги Лапчев.

За първа година, като част от фестивала, концерт ще изнесе Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” гр. Котел. Участие са заявили 10 любителски танцови фолклорни групи и клубове, изучаващи български народни хора. Общо над 300 участници от всички клубове по народни танци от страната ще представят своята цветна програма.

По време на фестивала групите ще се представят с две хора по свой избор, като едното от хората може да бъде от региона на групата. Между сценичните изяви на групите, пред сцената всички участници ще изиграят заедно по едно хоро от различните фолколорни области: Северняшка област – „Еленино хоро”, Тракийска област – „Tрите пъти”, Добруджанска област – „Ръка”, Шопска област – „Селско шопско” и Пиринска област – „Ширто”.

Организатори на надиграването са Община Царево, НЧ „Г.Кондолов – 1914” – гр.Царево и Фолклорен танцов клуб “Иглика” Царево. Фестивала се провежда под патронажа на Кмета на Община Царево инж.Георги Лапчев.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×

Общ регламент за защита на личните данни

Във връзка с изпълнението и прилагането на Общ регламент относно защитата на данните (Регламент (ЕС) 2016/679), с който се определят правилата за защита на личните данни в държавите-членки на ЕС, може да се запознаете с новите правила на LittleBG за съхранение на бисквитки. Моля запознайте се с тях, за да продължите да използвате нашият уеб сайт.