Как изглежда българският дом – през соца до наши дни

интернет

интернет

Как изглежда българският дом сега и как – по време на соца? На този въпрос отговор дават от Асоциацията на интериорните дизайнери у нас.

Оказва се, че любимата ни мека мебел, ниска холна масичка и типичната секция са отстъпили място на по-цветния и стилен дизайн, каза Гена Събева, председател на асоциацията.

В постсоциалистическите жилища на българина се наместиха всякакви варианти интериор от кича до класиката и средиземноморието, според вкусовете и пътуванията на българите, допълва специалистът.

За тези години българинът започна да спи на по-широки легла, но не можа да скъса с фототапетите на палми. Богатството предпочита да демонстрира с височината на оградата край къщата, а луксът в панелките понякога се разбира като алпинеум в хола.

Новият българин откри своето място в кабинета в еднофамилното си жилище, а по-бедният продължава да се усамотява в гаража. Заможните съпруги превърнаха спалнята в будоар, окичен с пера и кръгла спалня, а средната домакиня се радва на шика на просторното мокро помещение и дрешника.

Кухнята в новите ни домове започна да става символ на престижност след сливането й с хола и модата повелява тя да е бяла, светла или в средиземноморски стил – с висящи плитки чесън или лук, показват наблюденията на интериорния дизайнер.

След промените в домовете все по-често се приютяват камините, трайна обаче е тенденцията да се отказваме от балконите. Според Събева 80 на сто от българите са склонни да смятат, че след като и за тази площ са платили, е глупаво да не я използват и … я „приобщават“ най-често като килер.

Брандовете на автомобилни производители, които изработват и пълни серии обзавеждане от чаши до мебели, като например „Бентли“ трайно се настаниха в къщите на нашите олигарси, разказва интериорният дизайнер.

Макар и да продължава да смята, че разбира от всичко, включително и от интериорен дизайн, българинът постепенно започва да ползва и този тип услуги. Цената на естетичното подреждане на дома варира от 10 процента от стойността на обзавежданото на къщата или е на база квадратен метър, като се движи между 10 и 70 лева.

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×