Каменни гъби – мистична легенда или природен феномен?

Каменни гъби

Природният феномен Каменни гъби, известен още като Скални гъби, е разположен в близост до село Бели пласт, до самия път между градовете Хасково и Кърджали. Местните го наричат Мантаркая.

Каменните гъби са причудливи скални образувания, формирани в резултат действието на водата и вятъра. Скалните образувания са се изградили в риолитови вулкански туфи. Туфите, от които са се оформили каменните гъби, също са резултат от интензивна подводна вулканична дейност, датираща от времето на палеогена.

След оттеглянето на морето и при издигането на морското дъно скалите били подложени на ерозията и под въздействието на слънцето, вятъра и водата се образували днешните каменни гъби. Те са оформени в два отделни слоя на туфите, които имат и различни механични свойства.

В първия пласт са „пънчетата на гъбите”, той е „по-слаб” – податлив е на въздействието на вятъра и водата, и е с розов отенък, който се дължи на минерала клиноптилолит. В горния пласт са „шапките” на гъбите. Този пласт е и по-издръжлив на природните стихии, поради което изтъняването е повече изразено в долния пласт, където са пънчетата на гъбите.

Каменните гъби представляват хармонични скални късове, с форма на естествени гъби, с розови пънчета и зеленикави гугли. А на минерала клоиноптилолит се дължи розовият им цвят, а сините и черните петна са от манганови конкреции. Зеленикавата багра се появява от минерала селадонит. Самите скали са високи около 3 метра. Местността, в която се намират скалните образования, е обявена за природна забележителност. В защитената местност могат да се наблюдават интересни видове птици: орел змияр, египетски лешояд, червенокръста лястовица, испанско и обикновено каменарче.

Каменни гъби

Легендата за Каменните гъби

Както повечето природни забележителности в района на Родопите, така и скалният феномен е свързан с мистична легенда, която разказва за въглищаря Радуил, който имал 4 дъщери. Момичетата били чевръсти и работливи, помагали на баща си и излизали извън крепостта, само за да търсят вода, защото тя трудно се намирала и все не достигала.

Един ден те тръгнали за вода, но били подгонени от група разбойници. Девойките изплашили коня на водача, който паднал на земята и бил разкъсан от момичетата. Четирите били застигнати от приятеля на загиналия – Омур. Той замахнал с ятагана и отсякъл главата на първата от тях, но щом докоснала земята, тя се превърнала мигом в каменна гъба. Замахнал и покосил другите две сестри, но се повторило същото. Изплашил се Омур, слязъл от коня, но преди да убие последното девойче, главата ѝ сама се превърнала в камък. Ужасен, той скочил на коня и понечил да избяга, но при първата крачка се превърнал в черна скала. Хората и днес наричат самотната канара в близост до гъбите Каратепе (черен хълм).

Интересни са историите не само за появяването на Каменните гъби, но и за лечебните свойства на един от минералите, който се съдържа в състава на скалите. Това е клиноптилолитът, известен още като зеолит, на който се дължи розовото оцветяване на пънчетата. Популярността на минерала нараства през последните години, макар че родопчаните отдавна го познават и използват свойствата му. Зеолитът привлича и задържа катиони от средата, в която се намира, и от своя страна отделя други.

Смята се, че ако се постави във водна среда, той елиминира всички вредни за човека вещества от нея дори и радиоактивните. Водата, обработена със зеолитq нормализира кръвното налягане, премахва напрежението, лекува депресивни състояния и безсъние. Според твърденията, ако минералът се потопи във вода и се остави да престои една нощ, водата, в която е бил, вече е целебна. Тя лекува стомашно-чревни заболявания, гастрити, колити, детоксикира организма, пречиства жлъчката и бъбреците.

Всички тези свойства на клиноптилолита все още се изследват, но местното население пие „живата вода на камъка”. Дали на нея или на чистия въздух се дължи дълголетието на родопчаните е трудно да се каже, но всички знаем, че във всяко поверие има доза истина.Каменни гъби

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

×