Майстора оживя в Кюстендил

Централният площад на Кюстендил се превръща в голяма картина – десетки деца от града рисуват върху 1000 кв. м портрет на Владимир Димитров – Майстора.

За целта е използван 1 тон боя, а в инициативата участват повече от 60 художници, предаде bTV Ирина.

Рисувахме три дни, по-скоро три вечери – след 19 ч., за да е по-хладно, разказа една от участничките – Ния.Портрет на Владимир Димитров – Майстора
(Photo: bTV)

„За мен беше изключително да нарисуваме портрета. Много се възхищавам на този човек, той е велик художник“, коментира друга художничка – 12-годишната Симона.

Вдъхновението за проекта дойде миналата есен. Боите са специални, направени са да издържат 1 – 2 дъждовни периода, така че се надявам картината да остане поне до края на юли, каза организаторът на Евгени Серафимов.Владимир Димитров – Майстора е изтъкнат български художник. Едно от големите имена в българската живопис. Твори през първата половина на ХХ век.

Изявява се в портретния и пейзажния жанр и в битовата композиция. Неговите портрети и композиции притежават изразителни цветове, идеалистичен рисунък и силно символно излъчване.

Освен типичната създала вече школа живопис на майстора трябва да не забравяме уникалния му принос като военен художник. Той създава стотици скици на българските войски.

Предава с простота и финес емоциите в окопите и бита на войната.Той се явява като първи официален български военен кореспондент.×