Млада двойка вдигна сватба като от „Време разделно“

сватба
Млада двойка от село Добрина, Провадийско, избра да започне съвместния си път, спазвайки всички обреди, запазени в народната традиция. Така, вместо на традиционната за годишния събор възстановка на местен обичай, днес цялото село се събра на истинска фолклорна сватба.

Като от „Време разделно„.

Двамата млади преминаха през всичко, описано от краеведите – от искането на булката, до гадаенето по менчето с вода.

“Целта е да покажем нещо българско, което е може би забравено и с моята вече жена, решихме да го направим по този начин“, споделя Диян, младоженецът пред БНТ2.

Това1 че се оказаха домакни на няколкостотин души – повечето без специална покана, младото семейство прие като благословия. “Даже непознати хора има днес тук. За нас е чест и удоволствие. Огромно признание за всички, които са днес тук и са с народни носии„, признава булката.

Народните носии бяха единственото изискване към гостите, а резултатът – истинско пиршество за очите и доказателство, че всичко, оцеляло в бабините сандъци все още е на почит.

“Ами аз съм каракачанка и от двете страни, от баба ми е тази. Автентична е“, разказва Костадинка Николова, гостенка на сватбата.

За да стане сватбата наистина тежка, своя принос дадоха 6 местни фолклорни групи, имаше даже гости от Украйна. Никой не остана гладен, жаден или самотен. В Добрина вече обмислят какъв обичай да възстановят на събора следващата година.

сватба

Добави коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.